Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Изобретиха сензор за лош дъх

Изобретиха сензор за лош дъх

Изобретиха сензор за лош дъх - изображение

Изследователи разработиха сензор, който открива малки количества сероводороден газ – съединението, което е отговорно за лошия дъх при хората. Въпреки че в повечето случаи състоянието е просто раздразнение, понякога то може да бъде симптом на по-сериозни медицински и дентални проблеми.

От една страна, много хора не знаят, че дъхът им е лош, от друга лекарите нямат удобен и обективен тест за диагностициране на халитоза. Съществуват сензори, които откриват сероводород в човешките издихания, но те се нуждаят от източник на енергия или от прецизно калибриране. Също така са ниско чувствителни и дълго бавят резултатите. Екипът от специалисти искал да създаде сензитивен, преносим детектор за халитоза, който да позволява бързо и евтино диагностициране от лекарите.

Учените използвали оловен ацетат, който става кафяв, когато е изложен на сероводород. Самият химикал не е достатъчно чувствителен, за да открие следи от сероводорода в човешкия дъх, но изследователите поставят оловния ацетат в 3D нанофрибова мрежа, в която има многобройни отделения за осъществяване на реакция между двете вещества.

Специалистите могат да открият с просто око само 400 ppb (части от 1 млрд.) сероводород за 1 мин. чрез наблюдаване промяната на цвета от бяло в кафяво на повърхността на сензора.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: cabothealth.com.au

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияЛеченияНормативни актовеЗдравни съвети