Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Използвайте чесън при зъбобол, брадавици, възпалено гърло и умора

Използвайте чесън при зъбобол, брадавици, възпалено гърло и умора

Използвайте чесън при зъбобол, брадавици, възпалено гърло и умора  - изображение

Скилидките чесън са известни от години със своите лечебни свойства за редица заболявания. Те се откриват и използват като подправка, хранителна добавка и естествен продукт със здравословни свойства за организма.

В луковицата на чесъна се съдържат повече от 160 вещества, които са биоактивни и могат да влияят по определен начин на човешкия организъм.

Ето 4 варианта за приложение на чесъна с положителен ефект върху човешкото тяло:

1. При зъбобол. Много хора използват чесъна при зъбобол и инфекции на устната кухина. Консумирането на продукта способства за умъртвяване на бактериите и за намаляване на възпалението. Специалисти препоръчват използването на чеснова вода за жабурене или прилагане на чесново масло на болния зъб. При хора с чувствителни венци или при прекомерна употреба може да се получи дразнене на венците. Желателно е да се преустанови метода.

2. При брадавици. Брадавиците са израстъци по кожата, които в повечето случаи причиняват дискомфорт. В скорошно изследване с 28 доброволци е установено, че при ежедневна употреба с намазване с чесново масло на конкретното място, брадавиците са започнали да изчезват. Участниците са проявили постоянство – мазане на определена брадавица два пъти на ден. При желание може да се използва и счукан чесън като превръзка, която трябва да стои на мястото не повече от 90 минути. Специалисти отбелязват, че не само екстрактът от чесън е така полезен, но и неговите листа.

3. Възпалено гърло и настинка. Чесънът успешно се прилага при настинка, възпалено гърло и кашлица благодарение на неговите антивъзпалителни и антимикробни свойства. Той е уникално средство срещу редица вирусни заболявания и подпомага възстановяването на имунната система. Специалисти препоръчват консумирането на няколко скилидки счукан чесън с мед. Сместа се приема няколко пъти на ден по лъжица. В този случай чесънът действа антисептично, а медът успокоява и допринася за лечението.

4. При умора. Според редица изследвания чесънът помага за производството и поддържането на сероводород и азотен оксид, които успокояват артериите. Това от своя страна способства за увеличаване кръвоподаването в мускулите, което спомага за техния растеж. По този начин се човек се възстановяване по-бързо от умората. Най-лесният и практичен начин за усвояване на лечебните свойства на чесъна е при увеличаване на количеството му в ежедневната употреба на хранителния режим на човек.

Снимка: healthyeasyrecipe.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаХранене при...ЛюбопитноАлтернативна медицинаМедицински изследванияЛеченияПсихологияНовиниСпортСнимкиЛайфстайлХрани и ястияРецептиИсторияДиети