Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Имунната ни система също играе роля в разрушаването на зъбите ни

Имунната ни система също играе роля в разрушаването на зъбите ни

Имунната ни система също играе роля в разрушаването на зъбите ни - изображение

Ново проучване на изследователи от Факултета по стоматология към университета в Торонто показва, че собствената ни защитна система играе голяма роля при образуването на кариес и при разпадането на пломбите.

Проучването, публикувано в сп. Acta Biomaterialia, сочи, че разрушаването на дентина и на пломбите се причинява не само от бактерии, но и от уникалната активност на оралните имунни клетки, известни като неутрофили, които увеличават в случая ефектите от бактериите. „Никой не би повярвал, че нашата имунна система има нещо общо със създаването на дупки в зъбите, но сега имаме доказателства“, казва доц. Йоав Финер, водещ автор на изследването.

Известни и признати като важни играчи в борбата с възпалението навсякъде в тялото, неутрофилите навлизат в устната кухина от венците около корените на зъбите, когато нахлуят бактерии. Задачата им е да унищожат вредните микроорганизми, но заедно с това те разрушават и локализираната среда. Учените открили, че не само силата на неутрофилната инвазия причинява щети, но и страничните продукти, които се образуват след нея.

„Сами по себе си неутрофилите не могат да причинят увреждане на зъбите. Те нямат киселина, така че не могат да влияят много на минерализираните зъбни структури. Но когато те участват в атака, киселините, произвеждани от оралните бактерии, деминерализират зъба“, пояснява Финер. Ензимите от имунните клетки и вредните микроорганизми „нападат“ зъбите с различна цел, но причиняват косвени увреждания на пломбираните зъби. Изследователите установили, че този процес протича в рамките на часове.

Учените потвърдили със своето откритие резултати от предишни проучвания и така дават обяснение защо толкова много пациенти, лекувани от кариес чрез пломба с цвят на зъба, се сблъскват с висок процент рецидив. Повечето от този вид пломби се провалят от 5 до 7 години от поставянето им.

„Нашето изследване е първото основно проучване, което показва, че неутрофилите могат за разрушат композитната смола, изграждаща пломбите с цвят на зъб, и да деминерализират зъбния дентин. Това предполага, че те могат да допринасят за разрушаването на зъба и за появата на кариес“, казва Ръсел Гиталис, студент на Финер.

Докато проучването предоставя първите директни доказателства, че имунният отговор може да допринесе за разпадането на зъбите, то също така отваря и нови възможности за изследване. Учените са на мнение, че могат да разработят нови методи за предотвратяване на имунно-медиираното разрушаване на зъбите.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиИсторияЛюбопитноЗдравни проблемиАлт. медицинаХранене при...СпециалистиИзследванияНормативни актовеПроизводителиЛечения