Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Имунната система може да е причина за лошото настроение

Имунната система може да е причина за лошото настроение

Имунната система може да е причина за лошото настроение - изображение

Оказва се, че имунната система влияе на обмена на веществата в нервните клетки, съответно на настроението. До този извод стигнали японски биолози, които изследвали Т-лимфоцитите – имунни клетки, които при опасност от инфекция се задействат, съобщава Дарик.

Известно е, че в тях се трансформира метаболизмът, но за учените не беше ясно как този процес въздейства върху обмена на веществата. Специалистите направили експеримент с лабораторни мишки и първата им стъпка била да премахнат гена PD1. Той кодира протеина, който ограничава активността на Т-лимфоцитите и така предотвратява появата на автоимунни заболявания.

Когато генът PD1 не е наличен, задействаните и неограничени Т-лимфоцити поглъщат молекулите триптофан и тирозин от кръвния поток. Последните две аминокиселини са предшественици за допамина и серотонина, които влияят на настроението. Техните ниски нива водят до тревожност и потиснатост.

Учените наблюдавали точно това при гризачите – имунните клетки отнели аминокиселините от невроните и предизвикали тревожност у животните и по-слабо движение, докато при мишките от контролната група наличният ген PD1 оказвал контрол върху Т-лимфоцитите и триптофанът и тирозинът били в нормално количество.

Двете аминокиселини помагат на невроните да произвеждат невромедиаторите серотонин и допамин. Те са ключови за нормалното психическо състояние на човек и за доброто настроение. Допаминът играе роля и в регулирането на движенията.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: klimg.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаПсихологияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноИзследванияНовиниФизиологияЛеченияЛайфстайлСнимкиСпорт