Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Каква е причината да се разболяваме точно по време на отпуската

Каква е причината да се разболяваме точно по време на отпуската

Каква е причината да се разболяваме точно по време на отпуската - изображение

„Синдромът на болестта на свободното време“ е виновен, ако се разболеем точно, когато сме в отпуска. През 2001 г. за първи път е използван този термин от двама холандски психолози. От него са застрашени работохолици и хора, които много държат на работата си и причините са психосоматични.

Жени и мъже, които не си правят почивки докато са на работа, трудят се и вечер, и през почивните дни и умът им постоянно е зает със служебните задачи, по време на ваканция търпят последствията от натовареността си.

Ежедневният стрес кара имунната система да поддържа нивата на адреналина високи и да работи без прекъсване. Когато човек реши да излезе отпуска, тогава тя не е толкова натоварена и защитните механизми отпадат. Съответно и на инфекциите им става по-лесно да нападнат организма.

По мнение на германския психолог Луис Левитан „синдромът на болестта на свободното време“ е типичен за съвременното общество, но зад него стоят дълбоки психологични проблеми. Защото стремейки се да изпълнява всички свои служебни отговорност и дори и повече, човек забравя за своето здраве и за „задълженията“, които има към себе си.

За да се избегне стреса и разболяването по време на отпуската, трябва да се спазват някои правила и най-вече да се промени ежедневието. Като за начало, през деня да се правят кратки почивки, които за момент да откъсват вниманието от работата. Раздвижването също е добър антистрес начин. Спортуването дори за половин час два пъти в седмицата веднага оказва своето благотворно действие. А когато сте ваканция, забравете за работата, пише Обекти.бг.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: orogoldlocations.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияИсторияЛайфстайлСпортОрганизацииКлинични пътекиСнимкиЛечения