Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Какво по колко би ни убило

Какво по колко би ни убило

Какво по колко би ни убило - изображение

Умните хора са казали, че едно нещо може да бъде и лекарство, и отрова. Зависи от дозата. Обекти, цитирайки Bright Side, представя 15 продукта, които почти всеки човек употребява в ежедневието си, и колко е необходимо, за да се превърнат във вредни и смъртоносни.

Кафе - счита се, че 15 г кофеин могат да доведат до смърт. Това се равнява на 113 кафета в 250-милилитрови чаши. Но човек няма да умре от прекомерно количество кофеин, а от интоксикация с вода, защото с кафето ще погълне около 30 л вода.

Шоколад - в него има алкалоид теобромин, който е силен стимулатор на централната нервна система. Количеството, което се превръща във вредно, е 10 кг. Изяждайки ги наведнъж, човек ще си причини епилептичен пристъп, диария, гадене, вътрешен кръвоизлив, инфаркт и смърт.

Вода - ако човек погълне тройно повече вода от 2 л, бъбреците ще блокират, защото няма да могат да я обработят и изкарат от организма. Ще се получи оток на вътрешните органи, включително и на мозъка, и респираторен арест.

Семена от ябълка - семената на 18 ябълки, стрити, сдъвкани и погълнати, могат да убият човек заради цианида, който съдържат.

Черешови костилки - съшият случай като семките от ябълката. Условието е и те да са стрити. Тук можем да добавим и костилките на прасковите, кайсиите и горчивите бадеми.

Алкохол - здрав човек ще се отрови от 1,25 л 40-процентов алкохол. Това са приблизително 25 чаши по 50 мл. Количеството е смъртоносно, ако бъде погълнато в рамките на 1 час и без да се повръща.

Марихуана - при нея дозата, която може да доведе до летален край, е 680 кг изпушени за 15 мин. цигари или ако човек изяде 48 кг наведнъж.

Цигари - 75 цигари наведнъж могат да са фатални, тъй като всяка съдържа по 0,8 мг никотин.

Банани - известно е, че калият може да причини предозиране, а този плод е пълен с това вещество. Но за да се превърне в смъртоносно, трябва да се изядат 400 наведнъж.

Лют пипер - крайната доза, която може да предизвика смърт, е 130 ч.л.

Сол - 255 г на един път ще причини бавна и мъчителна смърт. Това се равнява на 48 ч.л.

Портокали - 11 000 от този вкусен плод ще доведат до фатален край, но едва ли някой би го постигнал.

Паста за зъби - количеството, което може да се окаже смъртоносно, е 24 туби от продукта.

Захар - както солта и тя може да се превърне в смъртоносно оръжие, но човек трябва да изяде около 25 кг наведнъж, или 500 с. л., за да се постигне този ефект. Счита се, че 2 г на килограм тегло е фаталната доза.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bakesugarfree.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиХрани и ястияСнимкиДиетиАлт. медицинаВидеоНовиниСпортЛайфстайлАнкетиЕ-тата в хранитеБотаникаПроизводителиЛечения