Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Какво трябва да знаем, когато чакаме дете и сме с отрицателен резус-фактор

Какво трябва да знаем, когато чакаме дете и сме с отрицателен резус-фактор

Какво трябва да знаем, когато чакаме дете и сме с отрицателен резус-фактор - изображение

Близо 85% от коренното население на Стария континент и 99% от това на Азия имат положителен резус-фактор на кръвта. Когато специалният белтък, който произвежда антитела, липсва от еритроцитите, кръвта на такъв човек е с отрицателен резус-фактор. Рядък случай, но без последствия за здравето и състоянието му. С едно изключение – ако е бременна жена.

Бъдещите майки с такъв фактор на кръвта трябва да бъдат следени и изследвани много често през тяхната бременност. Защото може да настъпи резус-конфликт, който да доведе до сериозни последствия. Когато бебето носи положителния резус-фактор на баща си, организмът на майката възприема неговите клетки като чужди и започва да произвежда антитела. Те, минавайки през плацентата, навлизат в кръвоносната система на детето и предизвикват хемолитична болест. Тя има три форми – анемична, при която плодът има увеличени черен дроб и слезка, а новороденото е бледо и анемично. Второто проявление на болестта е жълтеница, която се появява няколко часа след раждането и кара органите да нарастват. Последствията могат да бъдат увреждане на централната нервна система и дори смърт на бебето. Третата форма е отоци на почти всички органи на детето, теглото му е по-голямо от нормалното и е с много нисък хемоглобин. В повечето случаи изходът е фатален.

За да се избегне резус-конфликт и за да не се попада в рискови ситуации, бременната всеки месец трябва да дава кръв за определяне на количествата антитела, като от 32-та до 35-та гестационни седмици изследването се увеличава на два пъти месечно, а след 35-та задължително веднъж седмично. През 18-та, 20-та, 24-26-та, 30-32-та и 34-36-та седмици се прави ултразвуково изследване. То показва какво е състоянието на органите на плода, плацентата и дали има отоци.

Възможно е организмът на бъдещата майка да не произвежда антитела и тогава за да се избегне появата на резус-конфликт, й се поставя антирезусен гамаглобулин. Може да се направи плазмафереза, да й се предпишат витамини и антихистаминови лекарства. Но най-ефективното е преливането на кръв на плода. Опасно е, но подобрява състоянието му и предпазва от преждевременно раждане.

При наличието на антитела в организма на бременната и състояние на бебето, което не притеснява лекарите, в 36-та седмица може то да се роди по естествен път. Но ако плодът не е добре, раждането става със секцио.
След като се появи на бял свят, първата задача на медицинските специалисти е да определят какъв резус-фактор на кръвта има детето. Ако той е положителен, в продължение на 3 денонощия майката трябва да приема гамаглобулин. Влива се кръвна плазма или еритроцитна мас I група с отрицателен резус-фактор на новороденото, ако то е с много тежка форма на хемолитична болест. Поне 2 седмици детето не бива да бъде кърмено.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: fthmb.tqn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортНовиниХранене при...Медицински изследванияНаправления в медицинатаСнимкиАлтернативна медицинаИсторияЗдравни съветиОрганизацииНормативни актовеФизиологияЛайфстайлЛеченияСпециалистиБотаникаДиетиЗаведенияКлинични пътекиПсихологияСоциални грижиНаучни публикацииЗдравни проблемиПроизводителиИнтервюта