Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Как да запазим витамините в зеленчуците

Как да запазим витамините в зеленчуците

от 28 ное 2011г.
Как да запазим витамините в зеленчуците - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност
  Зеленчуците са изключително здравословна храна, изобилстваща от полезни вещества като витамини, минерали и въглехидрати.

  Зеленчуковите ястия трябва неизменно да присъстват на трапезата. При приготвянето им обаче много от полезните съставки се губят. Германски експерти, цитирани от ДПА и БТА, съветват как да се обработват зеленчуците, за да се предотврати тази загуба.

  Специалистите по хранене са единодушни, че най-добрият начин за приготвянето на зеленчуци е на пара. Те напомнят обаче, че поне една от препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци трябва да е сурова. "Необработените термично зеленчуци са най-богати на полезни вещества", казва Силке Рестмайер от Германската асоциация по здравословно хранене.

  Хората, разбира се, са свободни да се хранят според вкуса си. За някои най-вкусни са приготвените на пара зеленчуци, докато други ги предпочитат сварени, задушени, печени на грил, с подправки или сос. Полезните вещества се запазват в най-голяма степен, когато зеленчуците се приготвят на пара, в собствен сос или с много малко вода, вино или бульон.

  Много витамини, сред които С и В1, са водноразтворими, и се запазват, когато при готвенето се използва минимално количество вода. За да се съхранят тези вещества, приготвянето на пара трябва да става при по-ниски температури и само докато зеленчуците останат ал денте. Продължителното готвене на пара при по-високи температури унищожава хранителното съдържание.

  Друг начин за запазването на полезните вещества е пърженето на зеленчуците в горещо олио в малък тиган или уок до готовност ал денте. Препоръчителна алтернатива е мариноването на зеленчуците и приготвянето им на грил или във фурна за 30 минути. Този метод освен щадящ за хранителното съдържание на продукта осигурява приятен вкус на печено.

  Методите, при които се губят най-много полезни вещества, са бавното готвене на зеленчуците в голямо количество течност при високи температури - между 75 и 95 градуса, и класическото къкрене.

  По-краткото време за готвене означава по-малка загуба на витамини. Експертите препоръчват приготвянето да става във възможно най-малко количество течност, за да се предотврати загубата на минерали. Поради същата причина зеленчуците не трябва да се режат на малки парчета или да се белят, преди да се сготвят.

  "Отстраняването на обелката е срамота, защото в нея се съдържат най-много витамини", казва Карстен Войт от Германската асоциация на готвачите. Експертите разкриват няколко трика за запазване на най-голямо количество полезни вещества. Зеленчуците трябва да се приготвят в затворен съд и капакът да се вдига рядко. Така ще се предотврати изпаряването на голямо количество полезни вещества.

  Топлината е най-големият враг на зеленчуците, тъй като под въздействието й те губят най-много полезни вещества. От значение обаче е начинът на приготвяне. Водата, останала в съда, може да се използва като бульон или за приготвянето на сосове.

  Не всеки тип термична обработка е подходящ за различните видове зеленчуци. Твърдите зеленчуци като цвеклото са най-подходящи за варене, докато меките като броколи е най-добре да се готвят на пара.

  Някои зеленчуци, като например зелето, са по-лесно смилаеми, когато са сготвени. Други, като зеленият фасул, трябва да се готвят 10 минути при температура 100 градуса по Целзий, за да се неутрализира протеин, който може да бъде токсичен за хората. Има вещества, които се усвояват по-добре от тялото, когато продуктите са термично обработени.

  Такъв е случаят с ликопена в доматите. Зрелостта на зеленчуците също е от значение за запазването на най-много полезни вещества. Те са най-изобилни в зрелите пресни зеленчуци. Експертите препоръчват зеленчуковите продукти да се съхраняват на хладно, тъмно и сухо място.

Още по темата:
  • Някои зеленчуци са по-полезни сготвени, а не сурови Някои зеленчуци са по-полезни сготвени, а не сурови
  • Картофите - супер храна, пълна с витамини, минерали и хранителни вещества Картофите - супер храна, пълна с витамини, минерали и хранителни вещества
  • Арония - склад за витамини Арония - склад за витамини
  • Зеленолистните растения - експлозия от витамини Зеленолистните растения - експлозия от витамини
2.6/5 5 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

САНОСТОЛ МУЛТИВИТАМИНЕН СИРОП 230 мл
31.00лв.

САНОСТОЛ МУЛТИВИТАМИНЕН СИРОП 230 мл

МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА ефервесцентни таблетки * 20 БИОФАР
5.80лв.

МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА ефервесцентни таблетки * 20 БИОФАР

СУПРАВИТ МУЛТИВИТАМИНИ ефервесцентни таблетки * 20
7.60лв.

СУПРАВИТ МУЛТИВИТАМИНИ ефервесцентни таблетки * 20

СЕЛЕН + ВИТАМИН А + C + Е капсули * 120 SANCT BERNHARD
57.30лв.

СЕЛЕН + ВИТАМИН А + C + Е капсули * 120 SANCT BERNHARD

ВИШИ ДЕРКОС ЕНЕРГИЗИРАЩ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 200 мл
35.60лв.

ВИШИ ДЕРКОС ЕНЕРГИЗИРАЩ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 200 мл

Коментари към Как да запазим витамините в зеленчуците

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да запазим витамините в зеленчуците
    www.framar.bg 
    на 21 July 2025 в 22:31
    Коментирайте "Как да запазим витамините в зеленчуците"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • По кое време на деня се пият витамините и добавките
  • Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
  • Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
  • Кои витамини и минерали е добре да се приемат заедно
  • Лецитин: полезни свойства и приложение
  • Лечебен ефект на алкохолните напитки
  • Как и колко да варим различните зеленчуци
  • Лечение при следродилна депресия: лекарства, добавки, полезни съвети
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Полезни свойства на цинк
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Възможно ли е да бъдат премахнати нитратите от плодовете и зеленчуците?

преди 3833 дни, 10 часа и 34 мин.

Как да запазим за по-дълго време свежа храната?

преди 3840 дни, 10 часа и 37 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 5 дни, 9 часа и 14 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 10 дни, 12 часа и 36 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 12 дни, 12 часа и 13 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 17 дни, 10 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОЛАНЗАПИН таблетки 5 мг * 30 АКТАВИС

ДВУПЪТЕН АБОКАТ С КРИЛА 22

ТЕЛЕШКИ КОЛАГЕН + АЦЕРОЛА И СТЕВИЯ 174гр.

ЕСЕНЦИАЛЕ ФОРТЕ капсули * 30

БИОХЕРБА ЛАКТОБАЦ.АЦИДОФИЛУС+В6 капс. 450мг*100

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БИОХЕРБА ДЕМИР БОЗАН + ТИАМИН капсули 240 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 юли 2025г. в 15:39:20

ТАМПОН СТЕРИЛЕН С AMIES ТРАНСПОРТНА СРЕДА 300290

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 юли 2025г. в 15:38:38

ЗДРАВЕ ШАМПОАН ФОРТЕ СЪРБЯЩ СКАЛП С ЛУГА 130 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 юли 2025г. в 15:36:28

ЛИНЕФОР капсули 50 мг * 56

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 юли 2025г. в 14:51:05

ОМНИ БИОТИК МИГРА саше 3 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 юли 2025г. в 14:50:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival