Някои зеленчуци са по-полезни сготвени, а не сурови

Всъщност се оказва, че някои зеленчуци могат да са по-полезни и здравословни, ако са сготвени.
Вижте кои са те:
1. Моркови.
При готвене в морковите се разграждат техните твърди клетъчни стени. В организма бета каротинът, съдържащ се в оранжевия зеленчук, се превръща във витамин А, който е полезен за здравето на костите, имунната система и зрението.
Според доклад от 2008 г. варенето на морковите или приготвянето им на пара прави техните антиоксиданти, най-вече каротеноиди, по-лесно достъпни за организма.
2. Домати.
Доматите са богати на ликопен, който е фитонутриент, влияещ върху червения им цвят. Готвенето на доматите повишава тяхната антиоксидантна мощност, което ги прави по-полезни и лесно усвоими от тялото. Ликопенът помага в борбата срещу сърдечните и онкологичните заболявания.
3. Кръстоцветни зеленчуци.
Кръстоцветните зеленчуци съдържат някои химикали, които блокират производството на хормони на щитовидната жлеза в организма. Хипотиреоидизмът може да доведе до увеличаване на теглото, студени ръце и крака, лесна уморяемост, намаляване на либидото си, суха коса и запек. Чрез варене на кръстоцветните зеленчуци можете да намали този ефект с 2/3. Кръстоцветните зеленчуци включват рукола, броколи, зеле, карфиол, ряпа, брюкселско зеле, репички и кресон.
4. Листни зеленчуци.
Оксаловата киселина, намираща се в много листни зеленчуци, може да бъде дразнител. Тя също така блокира желязото и усвояването на калций. С леко задушаване или варене на зеленчуците, оксаловата киселина се редуцира в храни като спанак и къдраво зеле.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
СУСАМ НЕБЕЛЕН 200 гр.
СУСАМОВ ТАХАН СУРОВ 550 г БАЛЧО
СУРОВИ КАКАОВИ ЗЪРНА 100 г ЗЕМЕЛА
СУРОВО КАКАО НА ПРАХ 100 г ЗЕМЕЛА
ЗОЯ БИО КОКОСОВО БРАШНО 400 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- За да бъдат още по-полезни, накисвайте суровите ядки във вода
- Как да "храним" слезката (далака)
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Полезни свойства на цинк
- Оризът ще е по-малко калоричен, ако се изстудява след готвене
- Салата от пържени зеленчуци с чесън и оцет
- Как да си приготвите оризово брашно?
Коментари към Някои зеленчуци са по-полезни сготвени, а не сурови