Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве КАК ДА СИ ИЗМЕРЯ ПРАВИЛНО ПУЛСА

КАК ДА СИ ИЗМЕРЯ ПРАВИЛНО ПУЛСА

КАК ДА СИ ИЗМЕРЯ ПРАВИЛНО ПУЛСА - изображение

    Периодичното разширяване на съдовете в синхрон с работата на сърцето се нарича пулс. Напипването трябва да става на една и съща артерия, желателно е това да бъде лъчевата. Най-правилно е мъжете да измерват пулса на лявата си ръка, а жените на дясната. За да стане всичко както трябва, обхванете китката на ръката с показалеца, средния и безименния пръст. Ако нямате възможност да направите това измерване на китката, можете да опитате на сънната артерия или тази на слепоочието.

    Изследването е най-точно в седнало положение, през деня, в спокойно състояние. Желателно е измерването да се прави 20-25 минути след ядене, но не и след обилно ядене. Бройте сърдечните удари в продължение на 15 секунди и полученото умножете по четири.

    Ако пулсът ви е неравномерен, трябва да броите ударите в продължение на цяла минута. При здрав човек пулсът се колебае от 60 до 78 удара в минута. В определени физиологични условия честотата на пулса се колебае, без това да означава някакво патологично нарушение. Така се случва след физическо натоварване, след масаж, след къпане. Тогава той може да достигне до 120-140 удара в минута. Дори и повече.

    Пулсът може да е по-висок и при психоемоционално напрежение - вълнение, страх, гняв. При такова състояние той също скача. След обилно хранене се наблюдава рефлекторно учестяване на дейността на сърцето.

    Ако измерите пулса си на гладно - той е по-разреден. В редица случаи се наблюдават индивидуални различия, в зависимост от това по кое време на деня го измервате. Върху честотата на пулса може да повлияе и ръстът на човека. Всичко това трябва да се има предвид.

    Ако измервате пулса си по всички правила и забележите отклонение от нормалното, задължително се консултирайте с кардиолог, за да се уточнят причините и да се назначи лечение. Може да се наложи консултация с други специалисти, защото ускореният пулс може да е признак за възпалителни процеси, нарушена обмяна на веществата и анемия. Понякога пулсът едва се улавя, което показва, че по кръвоносните ви съдове са залепнали плаки.

За Framar.bg: в-к Доктор

Още по темата:

4.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияАлт. медицинаНовиниИзследванияЛеченияИсторияСнимкиСпортЛайфстайлХранене при...ОрганизацииБотаникаВидеоКлинични пътекиНормативни актовеСпециалисти