Как икономическата криза може да увеличи риска от листериоза
Над 50 процента от населението в Обединеното кралство заявява, че нарастващите разходи за живот имат негативно влияние върху здравето им, сочи проучване на YouGov. Нарастващите цени на енергията и храните със сигурност могат да навредят на здравето на хората по много начини, но има един конкретен, който не е много обсъждан – повишеният риск от опасното хранително заболяване листериоза.
Листериоза – какво трябва да знаем?
Листериозата е хранително отравяне, причинено от бактерията Listeria monocytogenes. Симптомите могат да се появят няколко дни или дори един месец след консумацията на замърсена храна. Те могат да включват висока температура, болки, умора, гадене, повръщане и диария. При хората с отслабена имунна система обаче листериозата може да предизвика тежки животозастрашаващи проблеми – менингит и сепсис.
Въпреки че броят на хората, които се заразяват с листерия, е малък, болестта е особено смъртоносна. Дори при антибиотично лечение, между 20% и 40% от хората с листериоза умират.
Листерията обикновено се свързва с охладени готови храни, които не се нуждаят от готвене, като пушена риба, готови за консумация меса, непастьоризирани сирена и сандвичи. Стъпките, които могат да се предприемат, за да се намали риска от листериоза, са няколко – съхранение при температура под 5 градуса и придържане към срока на годност.
Агенцията за хранителни стандарти препоръчва домашните хладилници да се настройват на 5? или по-ниска температура. Въпреки това Елизабет Редмънд, професор по безопасност на храните в Университета „Кардиф“, установява, че повечето хладилници работят при 8 ?. Въпреки че тези условия на съхранение забавят растежа на някои бактерии, при листерията е необходима по-ниска температура.
Лабораторен експеримент открива също, че бактерията расте много по-бързо в храната, когато се съхранява в хладилник при 8 ?, отколкото при 4 ?.
За разлика от листериозата, другите хранителни отравяния обикновено са резултат от лошо боравене с храната – смесване на сурова и сготвена храна и лоша лична хигиена – което води до кръстосано замърсяване.
Икономическата криза и рискът от листериоза
Увеличението на цените на храната и енергията оказва значително влияние върху финансите на хората. Породените от това опити за намаляване на потреблението на енергия и разходите за храна могат да предизвикат неволно излагане на повишен риск от листериоза.
Например хората може да се изкушат да консумират храни с изтекъл срок на годност или да съхраняват продукти за по-дълго от препоръчителното време след отваряне, за да избегнат загубата на храна и пари. Освен това е по-вероятно температурата на хладилника да се регулира, за да се намали потреблението на електроенергия.
Някои хора дори споделят, че са склонни да изключат хладилниците си, за да спестят пари. Поради това Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство призовава хората да държат хладилниците си включени и предупреждава за повишения риск от хранително отравяне при подобни действия.
„Най-добър до“ срещу „Използвай преди“
Много супермаркети премахват графата „най-добър до“ от пресните плодове и зеленчуци, но това не означава, че не съществува риск от хранително отравяне, ако не се съхраняват при подходящи условия.
Периодът, през който продуктите са най-добри за консумация, е показател за качество на храната, а не за безопасността. За разлика от него, датата, преди която трябва да се използва даден продукт, показва докога готовите за консумация и нетрайните храни са безопасни за консумация. Срокът на годност се определя чрез строги микробиологични тестове в хранителни лаборатории, които установяват точката, в която нивата на бактерии надвишават безопасните граници.
Въпреки че много хора може би търсят различни начини за спестяване на пари в този труден момент, трябва да се знае, че съхранението на храна за твърде дълго време при неподходящи условия може да позволи на листерията да нарасне до количества, достатъчни, за да причини хранително отравяне.
Listeria: how the cost of living crisis could increase the risk of food poisoning: https://theconversation.com/listeria-how-the-cost-of-living-crisis-could-increase-the-risk-of-food-poisoning-189417
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Листерия моноцитогенес
- Едно от най-мръсните места в кухнята е отделението за зеленчуци в хладилника
- В област Пазарджик е установен случай на листериоза
- Листерии
- Авокадото подпомага лечението на листериоза
- Испания обяви национална тревога заради листериозата
- В Южна Африка има епидемия от листериоза
- Установиха кои хора са най-застрашени от листериоза
Коментари към Как икономическата криза може да увеличи риска от листериоза