Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Листерия – бактерията, която живее в хладилника

Листерия – бактерията, която живее в хладилника

от 10 юни 2013г., обновено на 13 март 2025г.
Редактор: Вероника Събова
Листерия – бактерията, която живее в хладилника - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Всеки човек знае, че редовното почистване на кухненските уреди и повърхности е от изключително значение за намаляване на риска от появата и размножаването на различни патогени, каквато е и листерията. За разлика от повечето хранителни бактерии обаче, Listeria monocytogenes може да расте и да се разпространява в хладилника, замърсявайки други храни и увеличавайки риска от листериоза – едно от най-опасните хранителни заболявания в Европа.

Листерията е изключително издръжлива

За разлика от повечето бактерии, охлаждането не пречи на размножаването на Listeria monocytogenes, а замразяването не убива патогена. За да се забави растежа, температурата в хладилника трябва да бъде 4°C или по-ниска, а тази във фризера поне -18 градуса по Целзий, според Министерството на земеделието на Съединените щати. Термометрите за кухненски уреди са сравнително евтини и са удобни за следене на температурата в хладилника и фризера.

За да се предотврати появата и размножаването на бактерии като листерия, е необходимо кухнята и домакинските уреди да се почистват редовно, включително вътрешните стени, рафтовете и чекмеджетата на хладилника. Освен това е важно да се знае колко дълго може да се съхранява храната в хладилника. Сготвените ястия е препоръчително да не престояват повече от 2 часа на стайна температура, преди да бъдат охладени, и да се консумират в рамките на три до четири дни. Колкото по-дълго се съхранява храната, толкова по-голяма е вероятността от разпространението на листерия.

>>> Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник

Храни с висок риск от замърсяване с листерия

Храните, които е най-вероятно да бъдат заразени с листерия, включват:

  • деликатесни меса;
  • охладен пастет;
  • непастьоризирано мляко;
  • млечни продукти от непастьоризирано мляко;
  • замърсени зеленчуци;
  • сурови кълнове;
  • охладена риба;
  • морски дарове.

Суровата храна за домашни любимци е друг потенциален източник на заразяване с листерия, поради което трябва да се внимава много, за да се избегне кръстосано замърсяване.

Храни с нисък риск от замърсяване

Консерви

Храните, при които рискът от замърсяване с листерия е изключително нисък, включват:

  • твърди сирена от пастьоризирано мляко;
  • млечни продукти от пастьоризирано мляко;
  • пастет и други животински продукти в херметически затворени опаковки, които не е необходимо да се съхраняват в хладилник преди отваряне;
  • пушена риба в херметически затворени опаковки.

Убива ли готвенето листерията?

Листерията и другите бактерии, свързани с хранителни заболявания, могат да бъдат намалени до безопасни нива чрез правилно приготвяне на храната. Необходимо е да се спазват препоръките за продължителност на готвене и минимални вътрешни температури на различните хранителни продукти. Тъй като няма как да се разбере дали дадена храна е безопасно приготвена по вид, мирис или дори вкус, експертите препоръчват използването на термометър. Термометърът за храна е единственият начин да се гарантира, че е достигната препоръчителната вътрешна температура и че вредните бактерии са елиминирани.

Хранителни продукти Минимална вътрешна температура
Месо (телешко, свинско, агнешко)  62,8°C
Мляно месо 71,1°C
Мляно птиче месо 73,9°C
Домашни птици 73,9°C
Яйца 71,1°C
Риби и черупчести 62,8°C

Как да намалим риска от болести, причинени от замърсена храна

Миене на ръцете

Редовното миене на ръцете е най-важната стъпка за намаляване на риска от болести, причинени от замърсена храна. Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ препоръчват миене на ръцете преди, по време и след приготвяне на храна, както и преди и след хранене. Правилното измиване премахва видимите замърсявания, както и патогенните микроорганизми, които са невидими с просто око.

Почистването и дезинфекцията на кухненските работни повърхности и уреди минимизира риска от кръстосано замърсяване. Препоръчително е дъските за рязане да се почистват старателно преди и след приготвяне на храна.

>>> Отделението за зеленчуци е най-мръсната част от хладилника

Агенцията за контрол на храните и лекарствата препоръчва всички плодове и зеленчуци да се изплакват под течаща вода точно преди ядене, рязане или готвене. Продуктите с твърда кожа или кора могат да се почистват със специална четка. Това включва плодове и зеленчуци с кори, които се отстраняват преди приготвяне или консумация, като например авокадо, банани, пъпеш, лук и портокали. Разрязването на неизмити плодове и зеленчуци може да прехвърли бактериите от кората към месестата част.

Източник:
  • Don’t let listeria make itself at home in the kitchen: https://www.canr.msu.edu/news/keep_your_kitchen_free_from_listeria
  • Preventing Listeria Infection: https://www.cdc.gov/listeria/prevention/index
  • Listeria: How to protect yourself from this common cause of food poisoning: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/emlisteriaem-how-to-protect-yourself-from-this-common-cause-of-food-poisoning
Още по темата:
  • Авокадото подпомага лечението на листериоза Авокадото подпомага лечението на листериоза
  • Отделението за зеленчуци е най-мръсната част от хладилника Отделението за зеленчуци е най-мръсната част от хладилника
  • Как икономическата криза може да увеличи риска от листериоза Как икономическата криза може да увеличи риска от листериоза
  • Установиха кои хора са най-застрашени от листериоза Установиха кои хора са най-застрашени от листериоза
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
4.60лв.

ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
311.00лв.

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS

Безплатна доставка за България!
АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
62.00лв.

АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС

Коментари към Листерия – бактерията, която живее в хладилника

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Листерия – бактерията, която живее в хладилника
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 20:14
    Коментирайте "Листерия – бактерията, която живее в хладилника"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Листерия моноцитогенес
  • Листерии
  • 15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника
  • Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Втора част
  • В област Пазарджик е установен случай на листериоза
  • Как да премахнете неприятната миризма в хладилника без препарати
  • Запазете си чушки, домати, моркови и магданоз в торбички за зимата
  • Отделението за зеленчуци е най-мръсната част от хладилника
  • Направете си преносим хладилник, който работи изцяло без ток
  • Авокадото подпомага лечението на листериоза
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

хладилник за вграждане - доволни ли сте?

преди 2006 дни, 3 часа и 41 мин.

Кои храни не трябва да съхраняваме в хладилник?

преди 3893 дни, 4 часа и 26 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 8 часа и 19 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 23 часа и 19 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 23 часа и 30 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 23 часа и 37 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника 15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника

15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника

от 09 фев 2021г. Прочети повече
Хладилник, който охлажда без електричество Хладилник, който охлажда без електричество

Хладилник, който охлажда без електричество

от 08 авг 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival