Листерия – бактерията, която живее в хладилника

Всеки човек знае, че редовното почистване на кухненските уреди и повърхности е от изключително значение за намаляване на риска от появата и размножаването на различни патогени, каквато е и листерията. За разлика от повечето хранителни бактерии обаче, Listeria monocytogenes може да расте и да се разпространява в хладилника, замърсявайки други храни и увеличавайки риска от листериоза – едно от най-опасните хранителни заболявания в Европа.
Листерията е изключително издръжлива
За разлика от повечето бактерии, охлаждането не пречи на размножаването на Listeria monocytogenes, а замразяването не убива патогена. За да се забави растежа, температурата в хладилника трябва да бъде 4°C или по-ниска, а тази във фризера поне -18 градуса по Целзий, според Министерството на земеделието на Съединените щати. Термометрите за кухненски уреди са сравнително евтини и са удобни за следене на температурата в хладилника и фризера.
За да се предотврати появата и размножаването на бактерии като листерия, е необходимо кухнята и домакинските уреди да се почистват редовно, включително вътрешните стени, рафтовете и чекмеджетата на хладилника. Освен това е важно да се знае колко дълго може да се съхранява храната в хладилника. Сготвените ястия е препоръчително да не престояват повече от 2 часа на стайна температура, преди да бъдат охладени, и да се консумират в рамките на три до четири дни. Колкото по-дълго се съхранява храната, толкова по-голяма е вероятността от разпространението на листерия.
>>> Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник
Храни с висок риск от замърсяване с листерия
Храните, които е най-вероятно да бъдат заразени с листерия, включват:
- деликатесни меса;
- охладен пастет;
- непастьоризирано мляко;
- млечни продукти от непастьоризирано мляко;
- замърсени зеленчуци;
- сурови кълнове;
- охладена риба;
- морски дарове.
Суровата храна за домашни любимци е друг потенциален източник на заразяване с листерия, поради което трябва да се внимава много, за да се избегне кръстосано замърсяване.
Храни с нисък риск от замърсяване
Храните, при които рискът от замърсяване с листерия е изключително нисък, включват:
- твърди сирена от пастьоризирано мляко;
- млечни продукти от пастьоризирано мляко;
- пастет и други животински продукти в херметически затворени опаковки, които не е необходимо да се съхраняват в хладилник преди отваряне;
- пушена риба в херметически затворени опаковки.
Убива ли готвенето листерията?
Листерията и другите бактерии, свързани с хранителни заболявания, могат да бъдат намалени до безопасни нива чрез правилно приготвяне на храната. Необходимо е да се спазват препоръките за продължителност на готвене и минимални вътрешни температури на различните хранителни продукти. Тъй като няма как да се разбере дали дадена храна е безопасно приготвена по вид, мирис или дори вкус, експертите препоръчват използването на термометър. Термометърът за храна е единственият начин да се гарантира, че е достигната препоръчителната вътрешна температура и че вредните бактерии са елиминирани.
Хранителни продукти | Минимална вътрешна температура |
Месо (телешко, свинско, агнешко) | 62,8°C |
Мляно месо | 71,1°C |
Мляно птиче месо | 73,9°C |
Домашни птици | 73,9°C |
Яйца | 71,1°C |
Риби и черупчести | 62,8°C |
Как да намалим риска от болести, причинени от замърсена храна
Редовното миене на ръцете е най-важната стъпка за намаляване на риска от болести, причинени от замърсена храна. Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ препоръчват миене на ръцете преди, по време и след приготвяне на храна, както и преди и след хранене. Правилното измиване премахва видимите замърсявания, както и патогенните микроорганизми, които са невидими с просто око.
Почистването и дезинфекцията на кухненските работни повърхности и уреди минимизира риска от кръстосано замърсяване. Препоръчително е дъските за рязане да се почистват старателно преди и след приготвяне на храна.
>>> Отделението за зеленчуци е най-мръсната част от хладилника
Агенцията за контрол на храните и лекарствата препоръчва всички плодове и зеленчуци да се изплакват под течаща вода точно преди ядене, рязане или готвене. Продуктите с твърда кожа или кора могат да се почистват със специална четка. Това включва плодове и зеленчуци с кори, които се отстраняват преди приготвяне или консумация, като например авокадо, банани, пъпеш, лук и портокали. Разрязването на неизмити плодове и зеленчуци може да прехвърли бактериите от кората към месестата част.
- Don’t let listeria make itself at home in the kitchen: https://www.canr.msu.edu/news/keep_your_kitchen_free_from_listeria
- Preventing Listeria Infection: https://www.cdc.gov/listeria/prevention/index
- Listeria: How to protect yourself from this common cause of food poisoning: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/emlisteriaem-how-to-protect-yourself-from-this-common-cause-of-food-poisoning
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
Безплатна доставка за България!АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Листерия моноцитогенес
- Листерии
- Как да премахнете неприятната миризма в хладилника без препарати
- 15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника
- Как икономическата криза може да увеличи риска от листериоза
- Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Първа част
- Отделението за зеленчуци е най-мръсната част от хладилника
- В област Пазарджик е установен случай на листериоза
- Авокадото подпомага лечението на листериоза
- Установиха кои хора са най-застрашени от листериоза
Коментари към Листерия – бактерията, която живее в хладилника