Листерия - бактерията, която живее в хладилника
За разлика от повечето си събратя бактерията Листерия расте дори на ниски температури.
"Хладилните храни, заразени с тази бактерия, позволяват на микробите да се размножават и разпространяват", твърдят от Американската агенция за храните и лекарствата.
Бактериите могат да причинят сериозно заболяване, известно като листериоза, което е особено опасно за децата, възрастните хора, бременните жени, хората със слаба имунна система или с хронични заболявания като диабет.
Храните, в които е установявана Листерия, включват деликатесни меса, хотдог, пушени морски дарове, готови салати и дори плодове.
Затова е препоръчително плодовете и зеленчуците да се измиват добре под течаща вода непосредствено преди консумацията.
Ето няколко начина да предотвратите инфекция с листерия:
- Всекидневно проверявайте термометъра в хладилника и фризера.
- Увивайте или покривайте храната, която поставяте в хладилника.
- Не поставяйте в него варени или готови за консумация храни. Яжте тези храни веднага, а ако пазите остатъци от храната си, е най-добре да ги изхвърляте максимум след три дни.
- Редовно дезинфектирайте хладилника си с топла вода и сапун, както и кухненските повърхности, където приготвяте храната.
- Измивайте дъските за рязане след всяка употреба.
- Преди и след работа с храна, измивайте ръцете си с топла вода и сапун.
Коментари към Листерия - бактерията, която живее в хладилника