Отделението за зеленчуци е най-мръсната част от хладилника

Често се приема, че хладилникът е чисто и безопасно място за съхранение на храна. Реалността обаче може да се окаже съвсем друга. Според професионалистите по почистване чекмеджето за зеленчуци е най-мръсната и често най-забравяната част от хладилника. Това е мястото, където се съхраняват всички пресни продукти и докато тези отделения са предназначени да запазят плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго време, те често се превръщат в развъдник на бактерии, мухъл и други неприятни неща. Какви са рисковете за здравето обаче и как могат да бъдат предотвратени?
„Знаем колко лесно е да загубите представа за зеленчуците и плодовете, които сте купили. Много от тях се развалят бързо, започват да гният и отделят влага и неприятна миризма, увеличавайки риска от замърсяване на други храни в хладилника.“, коментира Карина Тонер, оперативен мениджър на фирма с дългогодишен опит в услугите на почистване на апартаменти, търговски обекти и домове. „Виждаме това много често. Отделенията за зеленчуци често се пренебрегват по време на рутинното почистване и тъй като са скрити, лесно се забравят, докато не започнат да миришат или да създават по-сериозни проблеми.“
>>> Как да премахнете неприятната миризма в хладилника без препарати
Какви рискове крие непочистеният хладилник?
Мухълът, разпространяващ се в чекмеджето за плодове и зеленчуци, е на първо място в списъка с неблагоприятни резултати, дължащи се на неправилното организиране и почистване на хладилника. Продуктите, в които се размножава плесен, са източници на митотоксини (токсични вещества от естествен произход), включително афлатоксини (съединения с канцерогенно действие). Тези вещества практически не се разлагат по време на топлинна обработка, като например варене или пържене.
Консумацията на мухлясала храна може да причини различни проблеми, вариращи от леки алергични реакции до тежки респираторни проблеми, особени при хора с астма или чувствителност към плесен.
Важно е да се отбележи, че дори да се отреже плесента от даден продукт, това не означава, че токсините са премахнати. |
Наличието на мухъл крие риск и от кръстосано замърсяване. „Тъй като мухълът и бактериите се разпространяват в цялото отделение, дори новозакупените пресни плодове и зеленчуци ще се развалят по-бързо, отколкото, ако се съхраняват в чисто и сухо пространство.“, обяснява Тонер.
>>> Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник
Ако хладилника не се почиства достатъчно често, той може да привлече вредители. „Гниещите продукти могат да оставят миризми и остатъци, които привличат вредители като плодови мушици, мравки и дори хлебарки.“, споделя Карина. „Тези вредители са повече от просто неудобство. Те могат да разпространят бактерии и допълнително да замърсят храната ви. След като нахлуят в хладилника, премахването им може да бъде трудно и дори да се наложи професионално почистване.“
Колко често трябва да се почиства отделението за зеленчуци?
Въпреки че няма стандарт за това колко често да се чисти хладилника, цялостното почистване на всеки няколко месеца помага за предотвратяване развалянето на храната и кръстосаното замърсяване с Listeria – бактерия, която причинява болести, свързани с консумацията на храна, и която може да оцелее при 4 градуса. Що се отнася до чекмеджето за зеленчуци, Карина Тонер съветва да се почиства на всеки две до четири седмици или по-често, ако има развалена храна. Оцетът е подходящ продукт за тази цел, особено ако човек не желае да използва силни препарати.
„У дома имам навика да правя бърза проверка на хладилника, когато прибирам хранителни продукти. Ако забележа нещо, което започва да се разваля, изваждам чекмеджето, избърсвам го с оцетен разтвор и го изсушавам старателно, преди да го използвам отново.“
„Лично аз предприемам допълнителни мерки, за да гарантирам, че зеленчуците ми издържат възможно най-дълго в хладилника.“, добавя Карина. „Зеленчуци като моркови, целина и чушки съхранявам в херметически затворени контейнери. Листните зеленчуци и подправките остават свежи по-дълго, когато са увити в леко влажни хартиени кърпи. Влагата им помага да не увехнат и ги поддържа хрупкави. И накрая, и вероятно най-важното, винаги използвам първо по-старите продукти, за да съм сигурна, че нищо не се изхвърля.“
Are you cleaning the dirtiest part of your fridge? Experts warn failing to could lead to eating mold: https://www.homesandgardens.com/solved/the-dirtiest-part-of-your-fridge
-
Листерия – бактерията, която живее в хладилника
-
Премахването на мухъла, причинен от валежи и наводнения, е от жизненоважно значение за хората с астма и алергии
-
Дори и да има съвсем малко мухъл по хляба, по-добре го изхвърлете
-
Четири жълти лампички мигат за вашето здраве, ако живеете във Великобритания
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
Безплатна доставка за България!АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Премахването на мухъла, причинен от валежи и наводнения, е от жизненоважно значение за хората с астма и алергии
- Направете си преносим хладилник, който работи изцяло без ток
- Премахнете плесента у дома по 4 начина
- Направете си влагоабсорбатор с помощта на каменна сол
- Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Втора част
- Листерия – бактерията, която живее в хладилника
- Как да премахнете неприятната миризма в хладилника без препарати
- Отравянето с токсини от плесен може да отключи депресия и тревожност
- Дори и да има съвсем малко мухъл по хляба, по-добре го изхвърлете
- Не консумирайте продуктите, върху които се е развила каквато и да било плесен
Коментари към Отделението за зеленчуци е най-мръсната част от хладилника