Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Микотоксини от плесенясали храни могат да бъда открити и по тапетите

Микотоксини от плесенясали храни могат да бъда открити и по тапетите

Микотоксини от плесенясали храни могат да бъда открити и по тапетите - изображение

Учени от Националния ветеринарен институт в Тулуза, Франция, доказали в лабораторни условия, че е възможно микотоксини, които се намират върху плесенясали материали, да се пренасят по въздуха. Конкретно за експеримента са използвали част от тапет, върху който имало три вида плесени, които масово се срещат в затворени помещения.

По този начин се появява така наречения „синдром на болната сграда“, при който обитаващите дадено здание започват да се чувстват неразположени и болни, когато прекарват време в него. Не може да се конкретизира определено заболяване, но има симптоми.

При опита, при който изложили парчето „заразен“ тапет на въздушно течение, експертите открили, че токсините освен върху плесенни спори, могат да бъдат пренесени и от прашинки, и от миниатюрни частици, които лесно се вдишват.

Микотоксините се образуват в развалени хранителни продукти и наличието им в затворени стаи показва дали качеството на въздуха в тях е на ниво, пише 24 часа.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: prevention.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияБотаникаСпортПатологияЛайфстайлФизиологияНормативни актовеАлтернативна медицинаЛечения