Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Дори и да има съвсем малко мухъл по хляба, по-добре го изхвърлете

Дори и да има съвсем малко мухъл по хляба, по-добре го изхвърлете

Дори и да има съвсем малко мухъл по хляба, по-добре го изхвърлете - изображение

Случвало ли ви се е да отстраните от хляба малкото плесен, който се е появил по него, и да продължите да го ядете? По-добре не го правете, защото остават миниатюрни спори, които няма как да се видят с просто око, но вдишани или погълнати, могат да бъдат опасни и да причинят респираторни и алергични реакции.

Хлябът е от храните, които най-бързо мухлясват, защото е мека храна и се държи на места, които предразполагат към този процес. Но това може да е само на пръв поглед. Дори и при добре изглеждащ и пресен хляб може да се открият така наречените микотоксини, които се появяват по пшеницата и ечемика например, когато престояват в силозите. При лошо съхранение на зърното това се случва много често. Според американски специалисти една четвърт от хранителните култури в света са засегнати от микотоксини.

Дори вдишването на спорите, докато прибирате плесенясалия хляб в торбичка, за да го изхвърлите, може да предизвика проблеми с дишането. Токсинът може да се открие и в други храни, освен в насъщния и ако дълго време човек е изложен на неговото влияние, може да се появят сърдечносъдови заболявания, диабет, астма, неврологични проблеми, забавен растеж и дори смърт.

Един от най-опасните микотоксини е афлатоксинът, който често може да се открие във фъстъците и други култури, които се отглеждат на топло и влажно място. Храни, които носят риск от заразяване с микотоксин, са алкохолни напитки, захар, царевица, твърди сирена, мляко и месо от животни, които са яли замърсен фураж, ориз, сушени плодове, ръж, сорго.

Симптомите, които се появяват след отравяне от микотоксин, са умора, запушен нос или хрема, бърза загуба или наддаване на тегло, проблеми със съня, както и поведенчески проблеми. В помощ срещу борбата с мухъла и поемането му под някаква форма са колоидното сребро, йодът и маслото от риган. Храните, които успешно премахват последиците от действията на гъбичките и спорите, са чесънът, зелето, джинджифилът, морковите, лютият червен пипер.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: rodalesorganiclife.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСнимкиРецептиХрани и ястияИнтервютаДиетиЛайфстайл