Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Как посещението в бръснарницата спомага за снижаване на кръвното налягане

Как посещението в бръснарницата спомага за снижаване на кръвното налягане

Как посещението в бръснарницата спомага за снижаване на кръвното налягане - изображение

Резултатите от ново изследване, публикувано този понеделник доказват, че бръснарниците са повече от място, в което да оформиш прическата си. Проучване, включващо 319 чернокожи мъже се е провело в 52 бръснарници в калифорнийския окръг Лос Анджелис. Мъжете на възраст от 35 до 79 години са имали систолично кръвно налягане от 140 или по-високо.

Изследователите на случаен принцип възлагат на собствениците на бръснарниците, да участват в ръководена от фармацевти програма или в контролна група между февруари 2015 г. и юли 2017 г. В програмната група бръснарите са насърчавали клиентите си да се срещнат със специално обучени фармацевти в салоните им, за да помогнат да се следи тяхното кръвно налягане, като им е била предписвана и медикаментозна терапия. В контролната група, бръснарите са насърчавали мъжете да направят промени в начина си на живот и да се обърнат към своя лекар. 

Проучването сочи, че когато препоръките са били съчетани с медикаменти, нивото на артериално налягане е по-малко от 130/80 при 63,6% от мъжете, участвали в програмата, сравнено с 11,7% от участвалите в контролната група.

"До известна степен бях изненадана от големия ефект на намесата, особено след като сравнихме процентите на контрол на кръвното налягане между интервенционната и контролната група", казва Шантел Блейлер, клиничен фармацевт в Медицинския център "Cedars-Sinai" в Лос Анджелис, която е съавтор на изследването.

Нормалното ниво на кръвното налягане при възрастните е 120/80 или по-малко, а нивото на високо кръвно налягане е 140/90 или по-високо, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Нивата между тях се считат за изложени на риск. Първото число, наречено систолично кръвно налягане, измерва налягането в кръвоносните съдове, когато сърцето ви бие. Второто число, наречено диастолично кръвно налягане, измерва налягането в кръвоносните съдове, когато сърцето ви почива между ударите.

бръснарница в САЩ

Една от бръснарниците, в които е проведено проучването, е на Кори Томас. Той признава пред назначения фармацевт, че мрази лекарствата за кръвно налягане, които лекарят му е предписал. Те са имали "ужасни" странични ефекти, и това е била причината рядко да ги пие. С помощта на специалиста в собствената си бръснарница обаче 49-годишният Томас получава, освен съвети за диетата си и нивото на стрес, и нови по-подходящи лекарства.

Причините, поради които чернокожите мъже избягват лекарите, са сложни и понякога се дължат на дълбоко вкорененото недоверие към медицинската общност. Много мъже са изправени и пред географски, културни или други бариери за достъп до адекватно здравеопазване. От друга страна, фризьорският салон представлява убежище за общността на чернокожите - безопасна зона, в която не биваш осъждан, където разговорите за здравето и други лични теми са често срещани неща.

"Знаем повече за нашите клиенти, отколкото техните съпруги", твърди Томас. Той разказва още, че в неговата бръснарница много от клиентите са се колебаели да се доверят на фармацевтите и лекарите и да се срещнат с тях за здравни консултации.

"Никой не искаше да го направи", казва той. "Но те бяха там - бяха край нас всеки ден - и след като свикнаха с тях и някак се сближиха, много от момчета в крайна сметка си казаха - Ще отида. Просто, за да се уверя, че съм добре".

Блейлер допълни, че не след дълго посетители на салона са се сприятелили с нея и колегите й - "Те разбраха, че сме там с добри намерения. Средата беше много комфортна и хората бяха искрено приветливи", казва тя.

До края на проучването изследователите установяват, че ролята на бръснарите в насърчаването на мъжете да наблюдават и подобряват здравето си води до значително намаляване на кръвното налягане, когато се съчетава с лекарства, предписани от фармацевтите. При участниците в ръководената от фармацевтите програма, средните намаления на систолното и диастолното кръвно налягане са съответно 21,6 и 14,9 пъти повече от тези при контролната група, установява изследването.

"Това, което намирам за чудесно при разпространението на здравна информация в бръснарниците е, че това наистина е едно удобно, непретенциозно място. Хората могат да задават въпроси или да получат информация за своето здраве в спокойна и позната среда. Бръснарниците са социална база за чернокожите мъже, място, където те се събират и споделят информация, независимо дали имат нужда от нова прическа или не", допълва още Блейлер.

Преобладаването на високото кръвно налягане сред чернокожите в Съединените щати е сред най-високите в света, като според Американска кардиологична асоциация, то засяга повече от 40% от цветнокожите мъже и жени в страната. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ те развиват високо кръвно налягане по-често и на по-ранна възраст от белите и латиноамериканците. А по данни на Световната здравна организация хипертонията увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт и засяга над 1,13 милиарда души в световен мащаб. Повече от един на всеки пет възрастни по света имат високо кръвно налягане, което причинява около половината от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания и инсулт.

Не за първи път бръснарниците в САЩ са използвани, за да се достигне до афроамериканската общност. Д-р Джоузеф Равенал е един от първите, които използват този метод, за да предаде информация за превенция от заболявания.

"Недоверието към медицинската общност е значителна бариера пред афроамериканците, които имат нужда да са част от системата на здравеопазването. Така бръснарницата, където мъжете ходят поне веднъж месечно и имат възможност да разговарят с доверен за тях лидер на общественото мнение, основателно се смята за подходяща среда да се обсъдят проблеми, свързани със здравето ", казва Равенал.

"Ние знаем, че когато става дума за хора, които са възприемчиви към здравните послания, обстановката и настроението, което ги обгражда, могат да окажат влияние върху това колко отворени са те към тези послания. Тъй като бръснарницата е място, където мъжете искат да бъдат, предразполагащо към открит колективен разговор, наистина е и идеалното място за предаване на здравни съобщения, които са важни за чернокожите", допълва той.

Използването на бръснарниците за медицински цели, всъщност, датира от Средновековието, когато бръснарите са били и практикуващи медици, които понякога са извършвали операция, най-често за ранените във войната. Един от тях - Леонардо Фиораванти, дори повлиява върху развитието на реконструктивната хирургия.

бръснар, САЩ

През 19-ти век в Съединените щати бръснарите са сред първите чернокожи предприемачи и собственици на бизнес. В новореформираните южни щати през 1890-те фризьорските салони с бяла клиентела, но собственост на афроамериканци, често са били обект на вандализъм и палежи. Така все повече бръснари започнали да отварят салони, специално обслужващи тяхната общност.

През следващите години, тъй като законите за расова сегрегация ограничават пространствата, бръснарницата служи като безопасно място за срещи. Там черните мъже могат да говорят открито и честно по редица теми, включително за здравето си - и това явно продължава да се случва и до днес.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: cnn.com
Снимки: cnn.com, freshlyfaded.com, leoadambiga.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...НовиниЛеченияСнимкиЗдравни проблемиВидеоИзследванияСпортФизиологияБотаника