Комбуча подпомага лечението на туберколоза

Чаената гъба или Комбуча успешно помага при лечението на туберкулоза и подсилва организма на хората, страдащи от заболявания на централната нервна система.
Комбуча е биологична субстанция, която прилича на медуза и се използва като естествен лек в Азия и Русия. Нейните положителни свойства са известни в помощ на редица болести като:
- Тонзилит;
- Гастрит;
- Грип;
- Конюнктивит;
- Заболявания на стомаха и червата.
Чаената гъба има много антибактериални свойства и се препоръчва при лечение на носоглътката и устната кухина.
Изучавайки полезните свойства на комбуча, специалистите са стигнали до извода, че е напълно безопасна. Чаят от чаена гъба може да се консумира и от бременни жени, кърмещи майки и малки деца.
Важно е да се отбележи, че тя съдържа алкохол, макар и в малки количества.
Комбуча се състои от много различни по свойства органични киселини (млечна, оцетна, глюконова, глюкоронова, яблъчна киселина, а също и етанол), аминокиселини, активни ензимни. Има високо съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6. Съществуват доказателства, че комбуча предотвратявa образуването на газове в червата, прочиства кръвта, укрепва имунната система, увеличава броя на Т-клетките, сгъстява косата и поддържа цвета й.
Въпреки че е именувана като гъба, всъщност комбуча е плесен, образувана от доста микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Името "чаена гъба" се дължи именно на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. Прилича на оцетна гъба и се отглежда около 8 дни в подсладен зелен или черен чай, при аеробни условия. Получава се приятно-кисела газирана напитка.
Как да си направите чай от чаена гъба:
Необходими продукти: комбуча, бяла рафинирана захар (около 100 грама на литър вода), 2 чаени лъжици зелен или черен чай на литър вода.
Начин на приготвяне: във вряща вода се слага черния или зелен чай, след това захарта до пълното и разтваряне. Чаят трябва да се охлади на стайна температура (около 25ºC), защото комбуча умира, като се постави в по-топла течност. Важно е чаят да се съхранява в стъклен съд, защото гъбата образува киселини и предизвиква процес на ферментация. Комбуча се поставя с тъмната страна надолу и след 8-12 дни отварата е готова за консумация.
Новият чай има приятно кисел вкус, леко газиран и се приема по 3 чаши дневно - сутрин на гладно или вечер преди хранене. Съхранява се в хладилник.
Гъбата е народен продукт, а не синтетично лекарство. Добре е при дадена болест да не се разчита изцяло на него, а да се употребява като съпътстващо помощно средство.
Снимка: wholelifestylenutrition.com, organicmerchant.com.au
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИО ЧАЙ ЙОГИ ФИЛТЪР ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ * 17
БИО ЧАЙ ЙОГИ ФИЛТЪР ЗЕЛЕН БАЛАНС * 17
УСПОКОЯВАЩА ШИЙТ МАСКА ЗА ЛИЦЕ С КОМБУЧА И ШИЙТАКЕ 10 г EARTH KISS
УСПОКОЯВАЩА ПИЛИНГ МАСКА ЗА ЛИЦЕ С КОМБУЧА И КАНАБИС 10 г EARTH KISS
МАДФОРКОС ЕКСФОЛИРАЩА МАСКА ЗА КРАКА 40 мл
НовБОДИ БУУМ СЕБУМ ХИДРАТИРАЩ И МАТИРАЩ ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома
- Как да си отгледаме сами гъба комбуча в домашни условия?
- Как да си приготвим чай от Комбуча?
- Комбуча от джинджифил притежава способността да помага при рак на гърдата
- Пийте чай комбуча за добро храносмилане и имунитет
- Комбуча - чаена гъба, която върши чудеса
- Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба
Коментари към Комбуча подпомага лечението на туберколоза