Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Кафявата захар е по-преработена от бялата захар

Кафявата захар е по-преработена от бялата захар

Кафявата захар е по-преработена от бялата захар - изображение

За ужас на много хора консумирането на рафинирана бяла захар може да се отрази негативно на организма. Ефектът й върху тялото е бил обект на стотици проучвания, които показват отрицателните последици от редовната й консумация. Рафинираната бяла захар се свързва със затлъстяване, развитието на сърдечни заболявания, хипертония и дори рак.

В стремежа си човек да избегне бялата захар търси други алтернативи. Счита се, че кафявата захар е по–здравословна, по-малко рафинирана, по-малко преработена. Всъщност се оказва, че кафявата захар е по-преработена от бялата захар. Процесът на приготвяне и на двата вида захар е един и същ до самия край. Разликата е в покриването на бялата захар с известно количество месала.

Суровата захар се добива от захарна тръстика. При формиране нейния цвят е кафеникав, поради съдържанието на месала (вискозен гъст сироп, получаващ се при рафинирането на захарна тръстика, грозде или захарно цвекло). След обработката на цялата продукция захарта оставя бяла. За да стане кафява производителите връщат отново месала в избелената захар. Различният вкус между двата вида захар се дължи на наличието или отсъствието на месала. Другата основна разлика е във вида на кафявата – тя е по-зърнеста и влажна, докато бялата е по-кристална и суха. Въпреки това и двата вида захар са близки по химичен състав. И двете са предимно захароза (бялата захар е 99,9% захароза, докато кафявата е 97% захароза, 2 % вода и 1 % други съединения). За сравнение една чаена лъжичка бяла захар съдържа 16 килокалории, а същото количество кафява захар съдържа 17 килокалории.  

Организмът на човек обработва бялата и кафява захар по един и същ начин. Захарозата е дизахарид, който е половин глюкоза и половина фруктоза (плодова захар). Организмът обикновено е ефективен при превръщането на глюкозата в енергия, но когато глюкозата се свързва с фруктоза, става по-трудно да се обработва. Захарозата съдържа само малко количество витамини или хранителни вещества, така че храносмилателната система не я обработва - захарта преминава през дванадесетопръстника, първата част на тънките черва, където се превръща в глюкоза и фруктоза и се абсорбира в кръвния поток. Докато глюкозата се метаболизира по цялото тяло, фруктозата се метаболизира в черния дроб. А когато в черният дроб има твърде много фруктоза, за да се справи с нея, тя започва да я превръща в мазнина. Редица изследвания свързват черния дроб с развитието на вече упоменатите заболявания.

Така че, макар и да е вярно, че както бялата, така и кафявата захар са "чисти" - те са без добавки или консерванти, а захарната тръстика, от която идват, е естествен източник - това не означава непременно "здравословно".  И понеже бялата и кафявата захар са едно и също, често може да се заменят в различни рецепти.

Специалистите напомнят, че кафявата захар не е по-здравословна, а единствено по-добродетелен избор.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: VeganothekОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЕ-тата в хранитеРецептиБотаникаХрани и ястияСнимкиВидеоАлтернативна медицинаЛюбопитноНовиниСпортАнкетиЛеченияПроизводители