Кисело зеле и туршии срещу грип

"Криворазбрана самоотверженост е да ходиш болен на работното място. От години навсякъде по света препоръките са, щом си болен, да си останеш няколко дни вкъщи, прилагайки изписаното лечение. В никакъв случай да не отиваш сред колегите си". Това каза проф. Тодор Кантарджив, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Той обясни как може сами да намалим риска от заразяване с грип.
Препоръчва се да се избягва контактът с болни хора, както и с видимо здрави. Добре е да се контактува на разстояние от минимум метър един от друг, ръцете да се измиват добре и да се използват антимикробни хигиенни кърпички. Повърхностите около нас трябва да се дезинфектират, особено ако контактуваме с много хора.
Професорът съветва още да се слага маска пред устата, ако срещу нас стои болен, както и когато ние сме болни.
Лицето не трябва да се докосва с немити ръце, особено устата, носа и очите, защото ако преди това сме пипали повърхност, върху която са попаднали капчици секрет от кихащ или кашлящ човек, ще пренесем вируса върху себе си.
Специалистът обясни и каква храна е полезна срещу вирусите.
Той съветва да се консумира разнообразна храна в неголеми количества, както и да се залага на традиционната българска кухня, която е изключително подходяща за зимния сезон – кисело зеле и туршии, например. Те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Киселото зеле и туршиите са имуномодулатори. Препоръчително е да се консумират и цитрусови плодове. При липса на слънцегреене може да се приема витамин D, но не за по-продължителен период от време.
Коментари към Кисело зеле и туршии срещу грип