Китайското зеле - витаминозна и вкусна салата
Китайското зеле има дълга история на култивиране за кулинарна и медицинска употреба. Отглеждало се е във всички части на Китай и се събира през зимата и пролетта. Всички китайски династии са знаели и използвали хранително-вкусовите му качества и често са го възхвалявали в трактати и стихове. Известният китайски поет Фан Чънда от династия Сун пише, че "вкусът му по-меден е дори от лотос".
Китайското зеле, освен че е богато на множество хранителни вещества, се отличава със свеж и приятен лек вкус. Във всеки 100 грама от него се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече, отколкото в обикновеното зеле), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В.
Според китайците този зеленчук влиза в енергийните канали на белите дробове, стомаха и пикочния мехур. Има свойството да прочиства горещината в организма, улеснява храносмилането и уринирането, активизира дейността на мозъка и бъбреците. И въпреки че енергията на китайското зеле се счита за неутрална, то се използва предимно при симптоми на горещина и вътрешен огън - такива като висока температура, възпаления, инфекции, болно гърло, кашлица с отделяне на жълтеникава слуз и храчки, задържане на вода в белите дробове, очни инфекции, болки и тежест в гърдите, язви, тумори и ракови заболявания, трудно уриниране, подуване на корема, запек, отравяния и др.
Яде се сурово на салата или готвено по най-различни начини. При вътрешна горещина в белите дробове и стомаха, жажда и кашлица се препоръчва китайско сурово зеле или варено на супа заедно с ряпа. Може да се използва и сок от китайско зеле, добре разбъркан със супена лъжица мед.
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Салата от прясно зеле с рулца от раци и колбас
- Салата от прясно зеле с шунка, царевица и крутони
- Салата от зеле с краставици и царевица
- Зелева салата с моркови и червен лук (Куртидо)
- Салата от червено зеле, моркови и мента
- Салата от зеле и моркови
- Трицветна зеленчукова салата с кисело мляко
- Салата "Колсло" със заквасена сметана и горчица
- Зелева салата с царевица и чесън
- Кимчи - зеле по корейски
Коментари към Китайското зеле - витаминозна и вкусна салата