Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Кога боли сърцето?

Кога боли сърцето?

Кога боли сърцето? - изображение

Сърцето боли.

Когато има недостиг на кръв, която да го храни и да носи хранителни вещества и кислород, то боли.

Когато някаква негативна емоция е стигнала до човека, опит да го обидят, се получава спазъм на съдовете на сърцето. И в резултат на това то може и обективно да боли. Сърцата са еднакви. И на различно оцветените политици също са еднакви. Това заяви професор доктор Генчо Начев, директор на болница "Света Екатерина".

Той е оперирал над 11 000 сърца от 1984 година насам.

"С човешката смърт не може да се свикне", коментира хирургът. Дори да си наясно, че не зависи от теб, че други са причините, не може да се свикне.

"Не се свиква, защото се преживява. Сънят ти става друг, по-трудно се заспива, събуждаш се, непрекъснато мислиш дали още нещо не е могло да се направи. И особено, ако си в началото на кариерата, това може да доведе до много неприятни последствия за един хирург, който се оформя в момента".

Тези неща трябва да се съобразяват, когато младите специализанти навлизат в хирургията и хирурзи имат натрупан по-малко опит от свои колеги.

"Например, ако се е случил неблагоприятен инцидент, един-два дни той не оперира умишлено, за да се преодолее. Психологичният фактор е много важен в работата на хирурга, защото трябва да има много тясна връзка между главата и ръцете. С годините се получава спокойствието. Но свикването с човешката смърт го няма, не може да стане", категоричен е директорът на болница "Света Екатерина".

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиМедицински изследванияОрганизацииСнимкиСпециалистиЛеченияНовиниЛайфстайлБотаникаИсторияХранене при...СпортАлтернативна медицинаКлинични пътекиНормативни актовеПсихологияНаправления в медицинатаЗаведенияПроизводителиФизиология