Кои зеленчуци да готвим и кои да ядем сурови?
Яденето на сурови храни отдавна се счита за ключ към намаляване на теглото. Според някои теории важните хранителни вещества се унищожават по време на процеса на готвене.
Суровоядците твърдят, че са по-слаби, имат по-добре изглеждаща кожа и повече енергия и това в много случаи е така. В други случаи обаче някои зеленчуци са по-полезни, когато са преминали топлинна обработка.
Вижте кои храни са по-полезни сготвени и кои - сурови.
1. Домати.
Най-полезни, когато са... сготвени.
Ликопенът, съдържащ се в доматите, е пигмент, отговорен за червения им цвят. За него се смята, че осигурява защита срещу някои видове рак (особено на простатата) и сърдечни заболявания. При готвене ликопенът се освобождава в по-големи дози и е по-лесно усвояем от организма.
2. Броколи.
Най-полезни, когато са... сурови.
Броколите се считат за суперхрана заради наличието на сулфорафан - вещество, за което се счита, че не само бори раковите клетки, но и ги предпазва от размножаване. Проучванията сочат, че при обработка броколите губят силата си да произвеждат сулфорафан, затова най-добре е да се консумират в суров вид или леко запарени.
3. Моркови.
Най-полезни, когато са... сготвени.
Проучванията показват, че когато морковите са варени или печени, техните нива на бета каротин се увеличават. Бета каротинът е каротеноид, който тялото преобразува във витамин А, а той е от съществено значение за функционирането на много системи в организма.
4. Спанак.
Най-полезен, когато е... суров.
Спанакът е наистина невероятно полезен - той е богат на калий, витамини A и C, калций, магнезий, фолиева киселина и манган, всички от които играят важна роля за здравето ни.
Освен това в спанака се намира в изобилие и лутеин, който пази очите и забавя прогреса на свързаната с възрастта макулна дегенерация. Най-добре те се усвояват, когато зеленчукът е суров.
5. Брюкселско зеле.
Най-полезно, когато е... сготвено.
Обичано от едни, мразено от други, брюкселското зеле е богато на глюкозинолати и нови научни изследвания показват, че тези фитохимикали имат потенциал да се борят с ракови заболявания. Освен това в тях има витамини С, В6 и фолиева киселина. Те са особено питателни, ако са сварени или задушени за около 5 минути.
5. Червени чушки.
Най-полезни, когато са... сурови.
Суровите чушки съдържат изобилие от витамин C, повече отколкото в портокалите. Но той не "обича" топлината, така че при термична обработка рязко намалява. Затова хапвайте сурови чушки в салата или като гарнитура, за да усвоите напълно безценните им съставки.
6. Зеле.
Най-полезно, когато е... сготвено.
Зелето е зеленчук, който е най-добре да се консумира задушен или бланширан. В него има лутеин, витамини и фолиева киселина, така че подобно на неговия братовчед - брюкселското зеле, е хубаво да мине обработка от няколко минутки.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛКА ГРИЙНС саше * 10
ХИП БИО ПЮРЕ МАКАРОНИ С ШУНКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г 6540
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ 190 г
ИСО ДЕТСКИ ДЪРВЕН КОМПЛЕКТ ЗА РЯЗАНЕ - ЗЕЛЕНЧУЦИ KRU11207
МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
РЕНДЕ ЗА РЯЗАНЕ НА КАРТОФИ RAZ189
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Алкална диета
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Приложете рецепта с мая за подхранване на всички зеленчуци в градината
- Екзотични плодове и зеленчуци (Трета част)
- Зеленчукова пита от тиквички и моркови и млечна заливка с кашкавал и чесън
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Екзотични плодове и зеленчуци (Първа част)
- Сом на фурна със зеленчуци
- Как да сварим зеленчуци на пара
Коментари към Кои зеленчуци да готвим и кои да ядем сурови?