Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Установиха колко са протеините в една клетка

Установиха колко са протеините в една клетка

Установиха колко са протеините в една клетка - изображение

На въпроса какво е количеството на протеините в една клетка, отговориха учени от Университета в Торонто. Те са мотивирани от факта, че многобройните източници дават различни данни, които много често се различават драстично едни от други.
Разбира се от значение още е и това, че именно от протеините, които са изключително разнообразни, зависят и действията на клетката, определяна неслучайно като „най-малката единица на живот”.

За експеримента те използват маята за хляб, защото геномът й е отдавна дешифриран, а по темата са публикувани множество статии, в които се разяснява колко и какви видове протеини има в нея. Установено е, че разновидностите са около шест хиляди.

Работата на канадските учени позволява да дадат отговор на въпроса колко протеинови молекули се съдържат в една клетка мая. Оказва се, че става дума за 42 000 000. При това някои от протеините се срещат твърде често и се групират в половин милион молекули, други са по-редки и при тях молекулите са по-малко от десет. Повечето от протеините обаче присъстват в количество от хиляда до десет хиляди молекули.

Изследователите успяват да открият и механизмите, чрез които клетката контролира разнообразието от протеини.

Екипът установява още, че въз основа на количеството протеини, както и на факта от кой от тях се получава енергия в момента, е възможно да се предвиди какво ще се случи в бъдеще с клетката.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаХранене при...НовиниФизиологияЛюбопитноИсторияИзследванияСпортНормативни актовеЛайфстайлЛеченияЗдравни съветиСпециалистиРецептиСъставкиХрани и ястияДиетиВидеоСнимкиАлт. медицина