Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Компютърна програма изчислява продължителността на живота на пациенти

Компютърна програма изчислява продължителността на живота на пациенти

Компютърна програма изчислява продължителността на живота на пациенти - изображение

Американска фирма създаде алгоритъм, с чиято помощ може да се изчисли продължителността на човешкия живот. Компютърната програма пресмята и преценява какви средства и откъде могат да се спестят, когато има случаи на нелечимо болни.

С помощта на програмата може да се изчисли кои пациенти след какъв период ще починат. В същото време той определя и какви ще са разходите, които ще са необходими за лечението на даден болен.
Иновативният продукт е създаден от съфинансираната от Гугъл фирма „Aspire Health". Тя оценява поставените от лекарите диагнози чрез алгоритми и сравнява приложеното лечение с най-често предписваните терапии. По този начин се предотвратява разхищаването на лекарства и се спестяват пари за нелечимо и тежко болни пациенти, на които не им остава много живот. От американската фирма твърдят, че благодарение на тези изчисления разходите могат да се намалят с 40 на сто.

Но възниква друг въпрос – доколко една компютърна програма може да предвиди борбата за живот на даден пациент или етичната гледна точка? Кевин Баум, специалист по компютърна етика в университета в Заарланд, коментира, че алгоритмите дават решения, основани на данните, с които разполагат компютрите. Те по никакъв начин не могат да вземат предвид индивидуалните качества на пациента. А често именно те оказват съществена роля в процеса на оздравяване.

Програмата действа на принципа, че сходните случаи се развиват по сходен начин и затова не може да вземе решение за конкретен медицински случай. Но почти не съществува вероятност двама пациенти да имат едни и същи състояния и показатели.

Подобни компютърни алгоритми намират все по-широко приложение в застраховането, но вече и немалко лечебни заведения разчитат на тях за определяне продължителността на живота.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: redorbit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСпортСоциални грижиСнимкиИсторияНормативни актовеЗдравни съветиПсихологияДиетиАнкетиСъставкиЛеченияХранене при...