Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Продължителните тренировки могат да предизвикат стомашни възпаления

Продължителните тренировки могат да предизвикат стомашни възпаления

Продължителните тренировки могат да предизвикат стомашни възпаления - изображение

Засилената физическа активност може да се окаже твърде неблагоприятни за стомаха и то в продължение на цели два часа, информират учени от Monash University в Австралия.

Хората, практикуващи тежки тренировки в продължение на повече от час, рискуват да се сблъскат със сериозни травми на стомаха. Към подобен вид спорт могат да се причислят и джогинга и физическите упражнения в летните жеги. Учените поясняват, че при продължително натоварване пропорционално се увеличава рискът от травми и нарушаване на нормалната дейност на стомаха. В свое изследване учените са стигнали до извода, че продължителните тренировки могат да нарушат и повредят стените на стомаха, което позволява вредните бактерии от стомаха да проникнат в кръвния поток.

Според авторите, физическата активност допринася за стомашен синдром, което може да доведе до остри или хронични възпаления и усложнения. Специалистите също така са установили, че джогинга причинява повече проблеми с червата, отколкото колоезденето от гледна точка на броя на произшествията, тяхната тежест и продължителност.

В изследването 96% от 24-часов тежък маратон на 161 километра бягане доброволците са се сблъскали с тежки стомашни травми. Такива нарушения са се наблюдавали едва при 11% от участниците в един стандартен маратон по бягане.

Авторите на изследването подчертават, че пациенти със синдром на раздразненото черво или други възпалителни заболявания на тялото трябва да практикуват единствено умерени упражнения и да не се претоварват, за да запазят своето здраве.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Digital Trends

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлСпортДиетиИзследванияЛеченияФизиологияКлинични пътекиСнимкиБотаникаАлт. медицинаСпециалисти