Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Разработиха калкулатор, изчисляващ колко години ще живеем в добро здраве

Разработиха калкулатор, изчисляващ колко години ще живеем в добро здраве

Разработиха калкулатор, изчисляващ колко години ще живеем в добро здраве - изображение

Професор от университета в Кънектикът и неговият екип са разработили калкулатор за изчисляване колко години ще живее човек в относително добро здраве. Мотивите на Джейарадж Вадивелу и другите специалисти са след като всеки попълни честно полетата на въпросника и види резултата, да си даде сметка за живота, който води и да промени онези неща, които са вредни за здравето му, информира онлайн изданието Daily Mail.

Освен чисто личните и индивидуални ползи за всеки, ползвал калкулатора, има и обществени. Защото няма човек, който да не знае какви са предимствата на дългия живот в добро здраве, но това има отношение и към икономиката, социалната политика. Медицинските разходи, финансовото планиране и услугите, касаещи здравето на населението, са пряко свързани с физическото състояние на дадения човек или общество.

За да изчисли калкулатора колко години в добро здраве очаква даден човек, са необходими малко данни за самия него. Той трябва да отговори на въпроси за пол и възраст, които са единствените фактори, които не са свързани с начина на живот. Останалите са колко часа сън спи нощем, ниво на образование, равнище на доходите, честота на правене на упражнения и диети, както и консумация на алкохол, дали е пушач и страда ли от диабет тип 2.

Всички тези показатели са под контрола на всеки един от нас и могат да подскажат как ще изживеем живота си – в добро физическо състояние или в лошо. Много изследвания са доказали, че гореизброените фактори имат голямо отношение към здравето ни. Колкото по-високо образование и финансова обезпеченост има човек, толкова по-висока продължителност на живота има. Същото важи и за положителната нагласа, достатъчния сън и физическата активност.

Екипът, разработил калкулатора, обяснява, че резултатите, които той дава, са прогнозни и не може да има пълно съвпадение между изчисленията и реалните данни. Също така няма как да се предвидят инциденти, а не са включени и такива фактори като ниво на стрес, отношение към живота или социални връзки.

В плановете на учените влиза да бъде използван калкулатора в промишлеността, застраховането, да служи в здравеопазването за изчисляване на бъдещи разходи. Тук можете да проверите колко години в добро здравословно състояние ви очакват. Бъдете търпеливи и изчакайте, докато ви се отвори линка или опитайте отначало.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cloudfront.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиСпортЛайфстайлНовини