Консумацията на храни, богати на калий, намалява риска от сърдечни проблеми при жените
Диетите, богати на калий, са свързани с по-ниско кръвно налягане, особено при жените, които приемат голямо количество сол с храната, сочи проучване, публикувано на 22 юли 2022 г. в European Heart Journal, списание на Европейското дружество по кардиология.
„Добре известно е, че голямата консумация на сол е свързана с повишено кръвно налягане и висок риск от инфаркт и инсулт.“, казва авторът на изследването проф. Лиферт Фогт от Амстердамския университет, Нидерландия. „Здравните съвети са насочени към ограничаване на приема на сол, но това е трудно постижимо, когато диетите ни включват преработени храни. От друга страна, калият помага на тялото да отделя повече натрий в урината. Нашето проучване показва, че консумацията на храни, богати на калий, е свързан с големи ползи за здравето на жените.“
>>> Най-добрите храни за поддържане на сърдечното здраве
Проучването
Учените проследяват 24 963 участници (11 267 мъже и 13 696 жени) от проучването EPIC-Norfolk, което включва хора от 40- до 79-годишна възраст от Норфолк, Обединеното кралство. Средната възраст за мъжете е 59 години, а за жените – 58 години.
По време на проучването участниците са помолени да попълнят въпросник за навиците и начина си на живот. Също така са взети проби от урина и е измерено кръвното налягане на всички. Нивата на натрий и калий в урината са използвани за оценка на хранителния прием. Участниците са разделени по тертили според приема на натрий (нисък/среден/висок) и приема на калий (нисък/среден/висок).
Изследователите анализират връзката между приема на калий и кръвното налягане след коригиране на възрастта, пола и приема на натрий. Оказва се, че с повишаването на консумацията на калий стойностите на кръвното налягане се понижават. Когато учените взимат предвид приема на натрий, става ясно, че благоприятното влияние на калия върху кръвното налягане се наблюдава само при жените, консумиращи голямо количество сол.
Приемът на калий намалява риска от сърдечни проблеми
През близо 20-годишното проследяване 13 596 (55%) участници са хоспитализирани или са починали поради сърдечносъдови заболявания. Изследователите анализират връзката между приема на калий и сърдечносъдовите заболявания след коригиране на възраст, пол, индекс на телесна маса, прием на натрий, употреба на лекарства за понижаване на нивата на липидите, тютюнопушене, консумация на алкохол, диабет и предишен инфаркт или инсулт.
Констатациите показват, че при хората, които приемат най-голямо количество калий, рискът от сърдечносъдови инциденти е по-нисък с 13%*. Когато мъжете и жените са разглеждани поотделно, понижението на риска е съответно 7% и 11%. Оказва се също, че количеството сол не влияе върху връзката между калия и риска от сърдечносъдови заболявания при мъжете или жените.
„Резултатите показват, че калият подобрява здравето на сърцето, като ползите за жените са повече. Връзката между калия и риска от сърдечносъдови заболявания не се променя, което предполага, че минералът защитава сърцето по начини, различни от повишеното отделяне на натрий.“, коментира Фогт.
Световната здравна организация препоръчва възрастните да приемат поне 3,5 грама калий и по-малко от 2 грама натрий (5 грама сол) на ден. Храните с високо съдържание на калий включват зеленчуци, плодове, ядки, боб, млечни продукти и риба. Например 115 грама банан съдържа 375 милиграма калий, 154 грама варена сьомга – 780 милиграма, 136 грама картофи – 500 милиграма, а 1 чаша мляко около 375 милиграма.
* Vogt Liffert et al. Sex-specific associations between potassium intake, blood pressure, and cardiovascular outcomes: the EPIC-Norfolk study. European Heart Journal. 21 July 2022.
Women urged to eat potassium-rich foods to improve their heart health: https://medicalxpress.com/news/2022-07-women-urged-potassium-rich-foods-heart
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
БИОХЕРБА КАЛИЕВ ГЛЮКОНАТ капсули 100 мг. * 100
ИЗОСТАР ефервесцентни таблетки * 10 лимон
АПТАМИЛ 3 ПРОНУТРА 400 г
МАТИСЪН КЕЛТСКА МОРСКА СОЛ ФИНА 125 г MT2046
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- E202 Калиев сорбат
- E224 Калиев метабисулфит
- E536 Калиев фероцианид
- E252 Калиев нитрат
- E249 Калиев нитрит
- Изследване на електролити
- Статините са свързани с по-добро сърдечно здраве в напреднала възраст
- Изследване на калий (K) в кръвта
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
Коментари към Консумацията на храни, богати на калий, намалява риска от сърдечни проблеми при жените