Консумацията на храни, богати на калий, намалява риска от сърдечни проблеми при жените

Диетите, богати на калий, са свързани с по-ниско кръвно налягане, особено при жените, които приемат голямо количество сол с храната, сочи проучване, публикувано на 22 юли 2022 г. в European Heart Journal, списание на Европейското дружество по кардиология.
„Добре известно е, че голямата консумация на сол е свързана с повишено кръвно налягане и висок риск от инфаркт и инсулт.“, казва авторът на изследването проф. Лиферт Фогт от Амстердамския университет, Нидерландия. „Здравните съвети са насочени към ограничаване на приема на сол, но това е трудно постижимо, когато диетите ни включват преработени храни. От друга страна, калият помага на тялото да отделя повече натрий в урината. Нашето проучване показва, че консумацията на храни, богати на калий, е свързан с големи ползи за здравето на жените.“
>>> Най-добрите храни за поддържане на сърдечното здраве
Проучването
Учените проследяват 24 963 участници (11 267 мъже и 13 696 жени) от проучването EPIC-Norfolk, което включва хора от 40- до 79-годишна възраст от Норфолк, Обединеното кралство. Средната възраст за мъжете е 59 години, а за жените – 58 години.
По време на проучването участниците са помолени да попълнят въпросник за навиците и начина си на живот. Също така са взети проби от урина и е измерено кръвното налягане на всички. Нивата на натрий и калий в урината са използвани за оценка на хранителния прием. Участниците са разделени по тертили според приема на натрий (нисък/среден/висок) и приема на калий (нисък/среден/висок).
Изследователите анализират връзката между приема на калий и кръвното налягане след коригиране на възрастта, пола и приема на натрий. Оказва се, че с повишаването на консумацията на калий стойностите на кръвното налягане се понижават. Когато учените взимат предвид приема на натрий, става ясно, че благоприятното влияние на калия върху кръвното налягане се наблюдава само при жените, консумиращи голямо количество сол.
Приемът на калий намалява риска от сърдечни проблеми
През близо 20-годишното проследяване 13 596 (55%) участници са хоспитализирани или са починали поради сърдечносъдови заболявания. Изследователите анализират връзката между приема на калий и сърдечносъдовите заболявания след коригиране на възраст, пол, индекс на телесна маса, прием на натрий, употреба на лекарства за понижаване на нивата на липидите, тютюнопушене, консумация на алкохол, диабет и предишен инфаркт или инсулт.
Констатациите показват, че при хората, които приемат най-голямо количество калий, рискът от сърдечносъдови инциденти е по-нисък с 13%*. Когато мъжете и жените са разглеждани поотделно, понижението на риска е съответно 7% и 11%. Оказва се също, че количеството сол не влияе върху връзката между калия и риска от сърдечносъдови заболявания при мъжете или жените.
„Резултатите показват, че калият подобрява здравето на сърцето, като ползите за жените са повече. Връзката между калия и риска от сърдечносъдови заболявания не се променя, което предполага, че минералът защитава сърцето по начини, различни от повишеното отделяне на натрий.“, коментира Фогт.
Световната здравна организация препоръчва възрастните да приемат поне 3,5 грама калий и по-малко от 2 грама натрий (5 грама сол) на ден. Храните с високо съдържание на калий включват зеленчуци, плодове, ядки, боб, млечни продукти и риба. Например 115 грама банан съдържа 375 милиграма калий, 154 грама варена сьомга – 780 милиграма, 136 грама картофи – 500 милиграма, а 1 чаша мляко около 375 милиграма.
* Vogt Liffert et al. Sex-specific associations between potassium intake, blood pressure, and cardiovascular outcomes: the EPIC-Norfolk study. European Heart Journal. 21 July 2022.
Women urged to eat potassium-rich foods to improve their heart health: https://medicalxpress.com/news/2022-07-women-urged-potassium-rich-foods-heart
-
Как храненето късно вечер може да повлияе на здравето
-
Портокаловата кора подпомага укрепването на сърдечното здраве чрез промяна на чревния микробиом
-
Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
-
Според американски учени растителните храни подпомагат сърдечносъдовото здраве
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
ПИСАЛКА YOTUEL ИЗБЕЛВАЩА ЗА ЗЪБИ 5 гр.
ВОДА ЗА УСТА СЕНСОДИН КУУЛ МИНТ 500 мл
АБОФАРМА МАГНЕХАРТ АКТИВ прах 7 г * 20
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДИАБЕТИЦИ таблетки * 60 NATURE`S WAY
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- E536 Калиев фероцианид
- Изследване на електролити
- Изследване на калий (K) в кръвта
- E252 Калиев нитрат
- E202 Калиев сорбат
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Как храненето късно вечер може да повлияе на здравето
- E224 Калиев метабисулфит
- Диета с ниско съдържание на сол
Коментари към Консумацията на храни, богати на калий, намалява риска от сърдечни проблеми при жените