Храните, богати на калий, намаляват риска от сърдечни проблеми при жените

Диетите, богати на калий, са свързани с по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, особено при жените, които приемат голямо количество сол с храната, сочи проучване, публикувано на 22 юли 2022 г. в European Heart Journal, списание на Европейското дружество по кардиология.
„Добре известно е, че голямата консумация на сол е свързана с повишено кръвно налягане и висок риск от инфаркт и инсулт.“, казва авторът на изследването проф. Лиферт Фогт от Амстердамския университет, Нидерландия. „Здравните съвети са насочени към ограничаване на приема на сол, но това е трудно постижимо, когато диетите ни включват преработени храни. От друга страна, калият помага на тялото да отделя повече натрий в урината. Нашето проучване показва, че консумацията на храни, богати на калий, е свързан с големи ползи за здравето на жените.“
» Най-добрите храни за поддържане на сърдечното здраве |
Проучването
Учените проследяват 24 963 участници (11 267 мъже и 13 696 жени) от проучването EPIC-Norfolk, което включва хора от 40- до 79-годишна възраст от Норфолк, Обединеното кралство. Средната възраст за мъжете е 59 години, а за жените – 58 години.
По време на проучването участниците са помолени да попълнят въпросник за навиците и начина си на живот. Също така са взети проби от урина и е измерено кръвното налягане на всички. Нивата на натрий и калий в урината са използвани за оценка на хранителния прием. Участниците са разделени по тертили според приема на натрий (нисък/среден/висок) и приема на калий (нисък/среден/висок).
Изследователите анализират връзката между приема на калий и кръвното налягане след коригиране на възрастта, пола и приема на натрий. Оказва се, че с повишаването на консумацията на калий стойностите на кръвното налягане се понижават. Когато учените взимат предвид приема на натрий, става ясно, че благоприятното влияние на калия върху кръвното налягане се наблюдава само при жените, консумиращи голямо количество сол.
Приемът на калий намалява риска от сърдечни проблеми
През близо 20-годишното проследяване 13 596 (55%) участници са хоспитализирани или са починали поради сърдечносъдови заболявания. Изследователите анализират връзката между приема на калий и сърдечносъдовите заболявания след коригиране на възраст, пол, индекс на телесна маса, прием на натрий, употреба на лекарства за понижаване на нивата на липидите, тютюнопушене, консумация на алкохол, диабет и предишен инфаркт или инсулт.
Констатациите показват, че при хората, които приемат най-голямо количество калий, рискът от сърдечносъдови инциденти е по-нисък с 13%*. Когато мъжете и жените са разглеждани поотделно, понижението на риска е съответно 7% и 11%. Оказва се също, че количеството сол не влияе върху връзката между калия и риска от сърдечносъдови заболявания при мъжете или жените.
„Резултатите показват, че калият подобрява здравето на сърцето, като ползите за жените са повече. Връзката между калия и риска от сърдечносъдови заболявания не се променя, което предполага, че минералът защитава сърцето по начини, различни от повишеното отделяне на натрий.“, коментира Фогт.
Връзката между калия и риска от сърдечносъдови заболявания е потвърдена и от проучване, проведено в Дания, което е представено на Конгреса на Европейското дружество по кардиология – най-голямата сърдечна конференция в света. Според него повишаването на нивата на калий в кръвта с храната е свързано със „значително по-нисък риск“ (24%) от сърдечни заболявания, хоспитализация, свързана със сърдечни проблеми, или смърт.
„Всички знаят за ползите от намаляването на приема на сол, но малко хора осъзнават, че увеличаването на калия е почти толкова важно за предотвратяването на инсулт и инфаркт.“, коментира д-р Кари Ръкстън, която не е участвала в проучването.
Дефицитът на калий е широко разпространен
„Европейският орган за безопасност на храните посочи липсата на калий в цяла Европа като основен проблем, свързан с храненето. В Обединеното кралство последното Национално проучване на храненето, публикувано през 2025 г., показва, че една трета от тийнейджърите и една четвърт от възрастните са изложени на риск от дефицит на калий, който има последици за контрола на кръвното налягане и мускулната функция.“, коментира д-р Ръкстън. „Можем да увеличим приема на калий, като ядем повече плодове, зеленчуци и риба. Плодовите сокове са особено богати на калий. Други ключови храни са спанак, маслен боб, печени картофи, кисело мляко, банани и риба тон.“
„Ако Вашият лекар ви е посъветвал да подобрите приема на калий с храната, можете да го направите, включвайки в диетата си повече зеленчуци и плодове, богати на минерала, като спанак, банани или авокадо, както и бобови растения, риба, ядки и семена.“, съветва д-р Соня Бабу-Нараян. „Не се изкушавайте да увеличавате приема на калий с добавки, освен ако не сте под наблюдението на специалист, тъй като твърде високите нива на минерала са опасни – например могат да причинят сърдечен арест.“
Световната здравна организация препоръчва възрастните да приемат поне 3,5 грама калий и по-малко от 2 грама натрий (5 грама сол) на ден. Храните с високо съдържание на калий включват зеленчуци, плодове, ядки, боб, млечни продукти и риба. Например 115 грама банан съдържа 375 милиграма калий, 154 грама варена сьомга – 780 милиграма, 136 грама картофи – 500 милиграма, а 1 чаша мляко около 375 милиграма. |
* Vogt Liffert et al. Sex-specific associations between potassium intake, blood pressure, and cardiovascular outcomes: the EPIC-Norfolk study. European Heart Journal. 21 July 2022.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН прах неовкусен 1кг НАТУРАЛ ФАКТОРС
Безплатна доставка за България! ПРОМОНУТРИКОСТ КАЛИЕВ БИКАРБОНАТ прах 454 г
НАН ЕКСПЕРТ ПРО ТОТАЛ КОМФОРТ 2 800 г
НовКАЛИЙ + МАГНЕЗИЙ ефервесцентни таблетки * 20 БИОФАР
ФРЕЗУБИН ЕНЕРДЖИ ФИБРИ 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Високи нива на калий в кръвта
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- E224 Калиев метабисулфит
- E536 Калиев фероцианид
- Изследване на калий (K) в кръвта
- Кардиохирурзи спасяват живота на мъж с иновативната операция MIDCAB
- Извънклетъчният матрикс дава отговори за инфаркти и инсулти
- Тест идентифицира деца с потенциално смъртоносно сърдечно заболяване
- E202 Калиев сорбат
- E252 Калиев нитрат
Коментари към Храните, богати на калий, намаляват риска от сърдечни проблеми при жените