Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Консумирането на повече фибри може да облекчи симптомите на астма

Консумирането на повече фибри може да облекчи симптомите на астма

Консумирането на повече фибри може да облекчи симптомите на астма - изображение

Швейцарски учени твърдят, че храненето предимно с плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни облекчава астмата. Те изследвали в лабораторни условия мишки, които се хранели с продукти, богати на фибри, и установили, че те намаляват възпалението на дробовете.

Специалистите от университета в Лозана открили още, че допълнителното количество фибри променя абсорбираните от стомаха хранителни вещества, а оттам изменя и имунната система. Според експертите начинът, по който се обработва храната и промяната в този процес, дава обяснение защо се увеличава броят на заболелите от астма, съобщава "Обекти".

Учените направили интересни наблюдения като разделили на две групи гризачите и на всяка една от тях давали различна по състав храна. На едната била богата на фибри, на другата – бедна. Първите консумирали повече плодове и зеленчуци и бактериите в стомаха им по тази причина произвеждали повече мастни киселини. Те се абсорбирали в кръвта и действали като сигнали за имунната система. В резултат на това белите дробове не реагирали толкова на възпаления.

Ефектът при мишките от втората група, които се хранели с по-малко фибри, бил противоположен и те били по-податливи на астма.

Д-р Бенджамен Марслан коментира, че се увеличават случаите на алергична астма през последните години. Според него това съвпада с периода, когато от диетата се изключат фибрите или се намаляват. Затова мнението му е, че лабораторните резултати при гризачите може да важат и за хората.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: newsweek.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаИсторияЛюбопитноЗдравни съветиСпортСъставкиАлт. медицинаЛеченияНовиниХранене при...ВидеоЗдравни проблемиОрганизацииСнимкиСпециалистиКлинични пътеки