Начало Здравна медиа Любопитно Психология Криещите сексуалната си ориентация тийнейджъри са по-склонни към самоубийство

Криещите сексуалната си ориентация тийнейджъри са по-склонни към самоубийство

Криещите сексуалната си ориентация тийнейджъри са по-склонни към самоубийство - изображение

Тийнейджъри, които скриват истинската си сексуална ориентация, са изложени на по-висок риск от суицидни поведения, твърди ново проучване. В изследването са участвали младежи, които се идентифицират като хомосексуални, но са имали сексуален контакт само с противоположния пол или и с двата пола, както и определящи се като хетеросексуални, но са общували интимно само с един и същи пол или и с двата.

Състоянието, в което се намират подобни млади хора, се нарича от изследователите „несъответствие със сексуалната ориентация“. Специалистите проучили близо 7000 ученици в САЩ, като има задали 99 въпроса за здравословното и рисковото им поведение. Само два от въпросите били насочени към ориентацията.

Почти 4% от тийнейджърите са били дискриминирани по отношение на сексуалната си ориентация. При хомосексуалните мъже и жени студенти този процент е 32, а сред хетеросексуалните той е 3 на сто. Почти половината от децата – 46%, които са имали несъответствие със сексуалната ориентация, съобщават за самоубийствени мисли или поведение за разлика от 22 на сто от студентите, които нямат този проблем.

По-често опит за самоубийство правят момичетата, които са били тормозени в училище, употребяващите алкохол и марихуана и тези, които физически са били принудени да имат сексуален контакт.

Дискриминацията, стигмата, предразсъдъците, отхвърлянето и обществените норми могат да окажат натиск върху сексуалните малцинства да представят сексуална идентичност, която не е съобразена с истинската им, или да действат по начин, несъвместим с ориентацията им“, казват авторите на изследването.

Притеснението, което изпитват младежите при конфликт със сексуалната си идентичност, е да не бъдат отхвърлени от семейството и приятелите си.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pediatricswestchester.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиПсихологияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиЛечения