Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Къната може да предотврати появата на декубитални рани

Къната може да предотврати появата на декубитални рани

Къната може да предотврати появата на декубитални рани - изображение

Група изследователи предлагат използването на къна като потенциално лечение на декубитални рани. Учени от Медицинските университети в Арак и Исфахан, Иран, смятат, че чрез това природно средство може да се облекчи пациентите.

Хора, страдащи от заболявания или състояния, които ги ограничават в техните движения, трудно се възстановяват и са по-склонни към появата на декубитални рани. Постоянният натиск върху определена област на тялото създава предпоставка за тяхното развитие. Ако не бъдат лекувани, язвите могат да доведат до по-големи усложнения и дори да увеличат смъртността сред пациентите до 55 на сто.

Тези локални увреждания на кожата обикновено се срещат в областта на бедрата, гърба, задните части и глезените. По-често се получават при болни в напреднала възраст, които имат ограничена подвижност и не могат да променят позициите си, за да облекчат натиска. Също така и при хора, които са принудени дълго време да прекарат на легло. Лечението на декубиталните рани трябва да започне навреме, за да се избегнат усложнения като сепсис, рак и инфекции.

Къната е известна повече като багрилно вещество. Но тя има още противовъзпалителни, аналгетични, антиоксидантни, противоракови и антимикробни свойства. Съдържа фенолни съединения, флавоноиди, терпеноиди и алкалоиди. Традиционно се използва за лечение на кожни и и други заболявания.

Изследователите направили рандомизирано клинично проучване, в което участвали 80 души от Отделение за интензивно лечение. Специалистите създали смес от къна на прах и вода в съотношение 1:10. Наложили с нея кръста или частта долу ниско между бедрените кости и половин час след това изплакнали с топла вода.

За да преценят дали пациентът развива ранни симптоми на декубитална язва, измервали температурата на конкретната част от тялото спрямо телесната температура. Учените правели това в продължение на 7 дни. Резултатите показали, че къната ефективно предотвратява появата на декубитална рана. Само един пациент развил подобни язви след прилагането на къна. Докато в контролната група те се появили при 6-ма болни.

Заключението на изследователите е, че къната може да се използва като безопасно, ефективно и по-евтино средство за превантивна терапия на декубитални рани. Проучването им е публикувано в Journal of Evidence-Based Integrative Medicine.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: yandex.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноБотаника