Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Късното прерязване на пъпната връв намалява риска от развитието на анемия при бебето

Късното прерязване на пъпната връв намалява риска от развитието на анемия при бебето

Късното прерязване на пъпната връв намалява риска от развитието на анемия при бебето - изображение

Задържането при прерязване на пъпната връв дори за 3 минути намалява риска от развитието на анемия при бебето, съобщават учени от Uppsala University, Швеция.

Късното прерязване на връзката между бебето с плацентата позволява то да се снабди с по-голямо количество кръв, съдържаща желязо. В резултат на това детето получава достатъчен обем кръв, което му позволява да живее извън пределите на матката. Трябва да се отбележи, че при раждането приблизително една трета от кръвта на бебето се съхранява в плацентата.

Специалистите обясняват, че ако веднага се прекъсне пъпната връв, то тя остава в плацентата, която се изгубва. Задържането дори с три минути позволява по-голяма част от кръвта да обогати с желязо организма на детето. Учените отбелязват, че броя на допълнителният обем кръв съставлява около 1 DL, което е еквивалентно на количеството на хранителните вещества в продължение на 4 месеца за бебето.

Шведските изследователи са направили своите изводи на базата на наблюдения на произволно избрани 540 деца. При една част от тях пъпната връв е срязана рано, а при останалата със закъснение над 3-4 минути. Оказало се е, че при втората група количеството случаи на анемия при бебета на възраст около осем месеца се съкращава с 9%. Освен това при тези деца се забелязва и подобрение на социалните навици.

Според някои специалисти чрез задържане на прекъсването на връзката между бебето и плацентата, то получава и много други полезни вещества от плацентата.

Снимка: BabyCenter

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноИсторияСнимкиЛайфстайлАлтернативна медицинаМедицински изследванияЛеченияЗдравни проблемиКлинични пътекиБотаникаСпециалистиНовиниПсихологияСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеФизиологияСпортПроизводители