Кайсиите – вкусни и полезни при влошено зрение и анемия
Кайсиите са много вкусни и предпочитани плодове от доста хора. В сушен и консервиран вид могат да се хапват през цялото време на годината. Въпреки че тези форми също имат своите положителни качества, естественият плод се характеризират с редица здравословни ползи за организма.
Известните още от древността кайсии са изключително препоръчвани за хора със сърдечни заболявания, бъбречни проблеми и за някои видове онкологични заболявания. През последните години изследвания показват, че малките оранжеви плодове оказват значително благоприятно влияние на хора с влошено зрение и при хора, страдащи от анемия.
Кайсиите съдържат каротини – лутеин, бета каротин, зеаксантин, които ги правят особенно полезни за зрението. Според Аrchives of Ophthalmology минимум три кайсии на ден спомагат и предпазват очите от макулна дегенерация.
Изследвания показват, че съдържащите се ксантофили и каротеноиди в плодове, могат да помогнат за защитата на зрението в процеса на стареене на организма. За осезаеми ползи е добре да се консумират редовно през целия наличен сезон.
Високото им съдържание на желязо, магнезий, фолиева киселина и витамини от групата В прави плодовете подходящи за диети при анемия. Съдържанието на кобал и мед също оказват положителен ефект при хора, страдащи от анемия. 100 грама от плода помага на кръвообразуването така както 250 грама черен дроб. Консумирането на кайсии повишава продукцията на хемоглобина в организма.
Изключително полезни са кайсиите за растежа на децата, поради високото съдържание на каротин, както и за хора с разстройства на централната нервна система, при заболявания на кожата и лигавиците на очите.
Не е препоръчително кайсиите да се консумират на празен стомах, за да не предизвикат дразнене и да не предизвикат проблеми със стомашно-чревния тракт.
Видео
- Снимки на лицето, направени със смартфон, подпомагат диагностицирането на анемия при деца
- Дефицитът на витамин В12 забавя двигателното развитие на малките деца
- Физическите упражнения могат да подобрят клиничните признаци на анемия, причинена от рак
- 3 начина за по-лесно и ефективно усвояване на желязото от храната
Коментари към Кайсиите – вкусни и полезни при влошено зрение и анемия