Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Лекарите пренасят вируси и микроби с дългите ръкави на престилките си

Лекарите пренасят вируси и микроби с дългите ръкави на престилките си

Лекарите пренасят вируси и микроби с дългите ръкави на престилките си - изображение

Дългите ръкави на лекарските престилки пренасят вируси и микроби и затова е препоръчително медиците да носят облекла с къси ръкави. До този извод стигнали американски учени, информира 24 часа.

В болница в Кливлънд, Охайо, направили експеримент, при който на една част на служителите раздали престилки с дълги ръкави, а на друга част – с къси. Задачата била да прегледат манекен, който бил „заразен“ с безобиден вирус. Резултатите показали, че докато преглеждали, върху дрехите на лекарите и китките им попаднали микроби и вируса и те го пренесли на втори манекен, който бил „здрав“.

Никой от медиците с къси ръкави не бил преносител, а 25% от тези с униформа с дълъг ръкав имали по себе си от болестотворните организми. Опитът показва на специалистите, че трябва да не допускат пренасянето на вируси по този начин и да предотвратят възникването на инфекции.

Пулмологът д-р Алън Менш коментира, че пациентите се доверяват на лекарите да ги излекуват и затова не бива да се стига до допълнителни усложнения заради облеклото.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: nbcnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноНовиниПатологияНормативни актовеЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияХранене при...Алт. медицинаБотаника