Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Лекарствата за висок холестерол предотвратяват и намаляват диабетната ретинопатия

Лекарствата за висок холестерол предотвратяват и намаляват диабетната ретинопатия

Лекарствата за висок холестерол предотвратяват и намаляват диабетната ретинопатия - изображение

Диабетиците, които приемат статини за лечение на висок холестерол, могат да имат допълнителна полза – по-нисък риск от увреждане на ретината. Изследователи от Мемориална болница „Чан Гун“ в Тайван установили, че пациенти с диабет, приемащи статини, намаляват с 14% вероятността да развият ретинопатия в сравнение с онези, които не взимат от лекарствата. Интересното е, че и при хора със заболяването терапията със статини е свързана с по-бавното му прогресиране.

Диабетът причинява ретинопатия, тъй като се увреждат кръвоносните съдове в очите. Тя може да доведе до необратима загуба на зрението. Учените открили за проучването си 740 326 пациенти, които били диагностицирани с диабет тип 2 в периода 1998 – 2013 г. и в същото време страдали от висок холестерол, в Националната база данни за здравно осигуряване на Тайван. Специалистите отделили 219 359 души, от които 199 760 приемали статини, а 19 599 – не. В крайна сметка за целите на изследването те избрали да сравнят 18 947 пациенти, вземащи медикаментите, със същия брой диабетици, които не ползват лекарства за понижаване на холестерола. Учените ги проследявали средно 7 години, като при 2004 души (10,6%), приемащи статини, се развила ретинопатия, а в другата група те били 2269 (12%).

Важно е да се отбележи, че това е едно наблюдение на тайванските изследователи, което показва връзка, но не доказва, че статините водят пряко до по-ниски нива на ретинопатия. В крайна сметка основната причина за техния прием е да намалят риска от сърдечни заболявания. Потенциалното им въздействие върху очите на диабетици може да бъде допълнителна полза.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: lowvisionmd.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноХранене при...ЛеченияСнимкиАнкетиНормативни актовеСпециалистиЗдравни съветиИсторияПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиЛайфстайлСоциални грижиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеографияВидеоСъставкиЗдравни проблемиАлт. медицинаСпортФизиологияИзследванияБотаникаТестове