Лечебните свойства на домата
Всеки от нас познава домата, но може би не всеки знае, че доматът е плод от семейството на беладоната. В зависимост от сорта доматите се различават по вкус, размер, форма и цвят. Те са богати на влага, витамини, минерали и фитонутриенти. Представляват отличен източник на витамини В6, С и К, бета-каротин, биотин, ниацин, калий, фосфор, калций, желязо, цинк и селен, както и на много органични киселини като лимонена и ябълчена, които определят характерния вкус на домата. Поради високото съдържание на антиоксиданти, органични киселини и други основни хранителни вещества, доматът е истински еликсир на здравето.
Комбинираното действие на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите, спомага за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, като по този начин помага за предотвратяване или лечение предимно на антиоксидантната активност, която е дори по-висока от тази на бета-каротина.
Изследвания, правени наскоро, показват, че противовъзпалителният агент, който се съдържа в кожата на домата, има много мощни противовъзпалителни свойства и е много полезен в борбата с различните възпаления.
Поради това, че съдържа в себе си витамин С, калций и фосфор доматът е много полезен за здравето на костите и зъбите.
Доматът подобрява работата на сърцето, като помага за по-ниското кръвно налягане, поради високото си съдържание на калий. Той също така предотвратява окисляването на холестерола, което е една от първите стъпки в образуването на атеросклеротични плаки.
Ликопенът, който се съдържа в доматите, подобрява способността на кожата да се предпазва от вредните UV лъчи. Тъй като е богат на витамини А и С това го прави полезен като намалява стареенето на кожата и премахва кожните съвършенства.
Стрес, умора и отпадналост: Високото съдържание на калий и фосфор в червения сок на домата помага за облекчаване на симптомите на стрес и умора, както и за облекчаване на мускулни спазми и крампи.
Най-добрият начин да консумирате доматите е като премахнете кожата им, тъй като тя е трудно смилаема, и ги направите на пюре или изцедите сока от тях, тъй като по този начин ще освободите ликопена, който е толкова полезен за организма. Ако прибавите и зехтин към доматения сок, това ще спомогне за по-доброто усвояване на отделените ликопени.
Не гответе доматите в алуминиеви съдове, защото киселината, която се съдържа в зеленчука, взаимодейства с метала, което може да доведе до отравяне с алуминий. В неузрелите домати се съдържа токсичното вещество соланин, което може да причини стомашно-чревни нарушения /гадене, повръщане, диария, стомашни спазми/, както и неврологични симптоми /главоболие, виене на свят/.
Ето защо доматите винаги трябва да се консумират, когато напълно узреят и са лишени от соланин.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВОДАТА ЖИВОТ И ЗДРАВЕ - ИВАН НЕУМИВАКИН
ЛЕЧИТЕЛЯТ МЕДИУМ - АНТЪНИ УИЛЯМ - ХЕРМЕС
ЗДРАВЕ, СИЛА И ЖИВОТ (ЛУКС) - ПЕТЪР ДЪНОВ - ХЕРМЕС
КАКВО ЗАБРАВЯТ ЛЕКАРИТЕ - МОЯТА ПРАКТИКА 2 - Д-Р АТАНАС МИХАЙЛОВ - ИЗТОК - ЗАПАД
ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ МАЛИНИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Лечение на синузит
- Лечение при ларингит
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Лечение при панкреатит
- Антиаритмични лекарства (лекарства за лечение при аритмия)
- Лечение при краста
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Лечение при пиелонефрит
Коментари към Лечебните свойства на домата