Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Лечението на тежките киселини на стомаха предотвратява рака на хранопровода

Лечението на тежките киселини на стомаха предотвратява рака на хранопровода

Лечението на тежките киселини на стомаха предотвратява рака на хранопровода - изображение

Медицинското или хирургичното лечение на тежките стомашни киселини предотвратява раковите заболявания на хранопровода. До този извод достигнали учени от Каролинския институт, Швеция, след направено проучване, чиито резултати са публикувани в сп. JAMA Oncology.

Патологичните киселини и киселинният рефлукс засягат 10-20% от възрастното население. Дългият и силен рефлукс е най-големият рисков фактор за рак на хранопровода. Това е агресивно злокачествено заболяване, което се лекува много трудно.

Киселините обикновено се третират с лекарства, които правят съдържанието на стомаха по-малко киселинно и по този начин се премахват или намаляват симптомите. Друга алтернатива е извършването на операция, която предотвратява навлизането на стомашното съдържимо в хранопровода. Предишни изследвания не доказват категорично, че тези лечения предотвратяват рака на хранопровода, но те не са били достатъчно обширни или не е отделено нужното време за проследяване.

В настоящото проучване учените анализирали здравните данни на 940 000 пациенти от петте северни страни, обхващащи периода от 1964 до 2014 г. От тях 895 000 били лекувани от рефлукс, като от тях 2370 развили рак на хранопровода през времето на проследяване. Рискът от злокачественото заболяване намалява с течение на времето след терапията и е подобен на този при съответната популация след 15 или повече години при онези, приемали медикаменти.

48 400 пациенти се подложили на хирургична интервенция, от които 177 заболели от рак на хранопровода. И в тази група се наблюдава спад на опасността от появата на заболяването като в предишната.

При направено сравнение между двете групи се оказва, че подложилите се на медикаментозно лечение са малко по-застрашени да развият рака в сравнение с претърпелите хирургична намеса. Но рискът не се увеличил с течение на времето. Вероятно това се дължи на факта, че оперираните пациенти имали по-сериозен рефлукс от самото начало.

"Резултатите показват, че ефективното медицинско или оперативно лечение на стомашните киселини предотвратява злокачественото заболяване на хранопровода. Но тъй като рискът от развитие на рака е нисък, резултатите не оправдават лечението на рефлукс единствено като превенция на рака. Симптомите и усложненията от рефлуксната болест трябва да продължават да управляват терапията", смята Джон Маре-Оуда от Катедрата по молекулярна медицина и хирургия в института.

Въпреки това той посочва, че за малък процент от хората с тежки киселини в комбинация с други рискови фактори за рак на хранопровода като затлъстяване, зряла възраст и мъжки пол, се препоръчва ефективно и продължително медицинско лечение или операция.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: express.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЛюбопитноБотаникаПатологияНовиниКлинични пътекиИсторияЗдравни съветиЛеченияХранене при...Алт. медицинаЛайфстайлФизиологияАнкетиНормативни актове