Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Лишаването от сън се оказва ефикасен метод в борбата с депресията

Лишаването от сън се оказва ефикасен метод в борбата с депресията

Лишаването от сън се оказва ефикасен метод в борбата с депресията - изображение

Ново проучване доказва ефикасността на нестандартен метод срещу депресията. Лишаването от сън се оказва работещ механизъм в борбата срещу депресивни състояния, твърдят специалисти от Университета на Пенсилвания.

Недоспиването или липсата на пълноценен сън се свързва обикновено с раздразнение, отпадналост и изпадане в депресивни състояния. Американските учени обаче твърдят, че лишаването от сън в контролирани условия бързо намалява симптомите на стреса, депресия сред половината от пациенти в депресия. Проучването е на база мета-анализ в продължение на 30 години.

Установено е, че частичното лишаване от сън – 3-4 часа с бодърстване от 20-21 часа показва изключителна ефективност – толкова, колкото лишаването от сън в продължение на 36 часа. Подчертава се, че медикаментите не оказват съществено влияние на резултатите.

Специалистите обаче подчертават, че този метод не се препоръчва за всички пациенти. Лишаването от сън оказва благоприятен ефект и клинично подобрение на симптомите на депресия за едно денонощие, но все още антидепресантите остават основният вид лечение за депресия.

Лишаването от сън (депривация) се практикува от над 50 година насам. Проведени са доста изследвания в тази посока, доказващи бърз ефект и понижаване на стреса при половината от случаите, подложени на подобен метод.

Специалистите са анализирали повече от 200 проучвания и са отчели фактори като частично или напълно лишаване от сън, пол, възраст, клинична картина, прием на медикаменти.

Д-р Илейн Боланд, водещ автор на изследването, подчертава, че лишаването от сън оказва положителен ефект за много популации.

Независимо от вида на прилагането на депривацията или начина, открихме почти еквивалентна степен на отговор“, коментира д-р Боланд.

За сега не е установен механизмът, по който лишаването от сън засяга мозъка, но учените са амбицирани да проведат допълнителни проучвания в тази посока.

Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Clinical Psychiatry.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: trthaber.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниПсихологияСоциални грижиХранене при...СнимкиАлт. медицинаСпортВидеоАнкетиЗдравни проблемиТестовеФизиологияБотаникаИзследванияДиетиИстория