Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Хроничните мазоли на краката могат да са признак за развитие на рак на хранопровода

Хроничните мазоли на краката могат да са признак за развитие на рак на хранопровода

Хроничните мазоли на краката могат да са признак за развитие на рак на хранопровода - изображение

Хроничните мазолите по краката могат да бъдат признак за развитието на рак на хранопровода, съобщават специалисти от Университет Куин Мери в Лондон.

Мазолите и загрубялата кожа по краката се възприемат традиционно за безвредни, макара и доста неприятни последици от голяма подвижност и физическа активност на човек. Съществуват множество народни начини за борба с мазолите, но според изследването на учените, твърдата кожа на стъпалата на краката може да бъде резултат от много по-сериозни здравословни проблеми. Учените предполагат, че са открили връзка между мазолите на краката и рака на хранопровода.

Специалистите уточняват, че наследствената форма на удебеляване, вроговяване на кожата, наречено кератодермия, оказва риска от развитието на рак на хранопровода. В някои случаи това се превръща в изразен процес, при който хората се принуждават да изрязват участъците със загрубяла и твърда кожа, поради неудобство и болка. Установило се е, че основната причина за това разтройство се дължи на гена iRHOM2. Той играе важна роля в процеса на втвърдяване на кожата на дланите и стъпалата като контролира кератина – най-обилният по ниво компонент в кожата.

В изследване с мишки е станало ясно, че при отстраняване на гена iRHOM2, гризачите са придобили необичайно тънка кожа на крайниците.

При човек с повишено съдържание на гена iRHOM2 се демонстрира по-загрубяла и втвърдена кожа на стъпалата и дланите с мазоли. Този тип хора по-често са се сблъсквали с рак на хранопровода. Резултатите от изследването могат да бъдат полезни от гледна точна на създаване на нови направления в разработката на методи за лечение на рака на хранопровода, както и кардинално ново разбиране на такива разтройства като псориазис и рака на кожата.

Снимка: Medical News TodayОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитноСоциални грижиНовиниЛеченияБотаникаИсторияЛайфстайлАнкетиМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътеки