Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Медицински пластир топи килограми

Медицински пластир топи килограми

Медицински пластир топи килограми - изображение

Ново откритие на медицината ще позволява свалянето на килограми с помощта на медицински пластир. Учени от Колумбийския университет и университета в Северна Каролина са разработили лепенка, която ще е от изключителна ползва в борбата със затлъстяването.

Изобретението използва набор от пробиващи кожата микроигли, за да достави на организма нужния медикамент. Въпреки че все още не е тестван върху хора, проучвания върху мишки показват, че пластирът намалява мастната тъкан с до 20% в третираните области.

Начинът, по който работи лепенката, е свързан с това как организмът съхранява мазнини, което до голяма степен се свежда до бялата мазнина и кафявата мазнина. Кафявата мазнина често се смята за "добра мазнина", защото лесно се разгражда и произвежда топлина. При възрастните хора обаче кафявата мазнина е в малки количества за сметка на бялата мазнина, която съхранява енергията в дългосрочен план. Именно бялата мазнина е доста трудна за изгаряне.

През последните години има огромно количество научни усилия, насочени към преодоляване на разликата между тези два вида мазнини или по-точно в преобразуването на енергийно-съхраняващата бяла мазнина в кафява мазнина, изгарящи енергията.

Съществуват клинично доказани медикаменти, които спомагат за изгаряне на мазнините, но те са под формата на таблетки или инжекции. Това обаче може да доведе до нежелани реакции на организма като стомашно разтройство, костни фрактури и други. Изобретението ни - кожен пластир е доста по-надежден и щадящ метод за доставяне на вещества директно в мастната тъкан“, коментира патологът Li Qiang от Колумбийския университет.

В изследването си учените са използвали два различни кафяви препарата - розиглитазон, известен още като Avandia и химикал, наречен CL316243, който преди това оцветявал в кафяво бялата мазнина при мишките. Поставени са по два пластира на гризачите - един с медикамнтите, втори с празни наночастици. Експериментът е протекъл в продължение на месец, а пластирите са сменяни на всеки 3 дни.

Резултатите показват, че лепенките, съдържащи розиглитазон или CL316243, предизвикват 20% намаление на мастната тъкан от лекуваната страна на животните в сравнение с празния пластир на наночастиците. Учените посочват още, че експерименталните мишки са показали по-ниски нива на глюкоза в организма на гладно, както по-голямо потребление на кислород.

Специалистите уточняват, че при хората не е сигурно дали пластирът ще предостави подобни резултати, но това е още една обещаваща стъпка напред, тъй като учените постепенно разкриват механизмите, които контролират производството на кафяви и бели мазнини.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимки: ScienceAlert

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноПроизводителиЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлДиетиСпортСнимкиХранене при...ИсторияАлт. медицинаПсихологияРецептиТестовеБотаникаКалкулатори