Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Младият организъм трябва да приема 1200-1500 мг калций всеки ден

Младият организъм трябва да приема 1200-1500 мг калций всеки ден

Младият организъм трябва да приема 1200-1500 мг калций всеки ден - изображение

Сдружението по остеопороза във Великобритания направило проучване, което сочи, че 70% от хората между възрастта от 18 до 35 години се придържат към някаква диета или са го правили. От тях всеки четвърти не допуска в менюто си мляко или млечни продукти, което поставя в риск състоянието на костната им система.
Изследването установило още, че особено популярно сред младите е т. нар. “чисто хранене“, което изважда определени храни извън хранителния им режим. Хората, които са под 25 г., много по-често от възрастните агитирали за хранене без мляко и млечни продукти.

Учените обясняват, че здравината на костите зависи много и от околните тъкани. Имат значение кръвообращението в мускулите, което снабдява с кислород и хранителни вещества, хормоните, продуктите и начинът на хранене, които доставят минерали и витамини. Процесът на градеж на костите завършва до 18-22-та година и точно тогава организмът се нуждае от калций, поне 1200 – 1500 мг на ден.

Костите се състоят от 50% вода и 23% минерали. Процесът на образуване и губене на клетки е постоянен, но след 40-та годишнина балансът се нарушава. При жените в менопаузата костите стават още по-податливи на счупвания. Тогава особено много е необходим приемът на калций във форма, която тялото успешно да усвоява.

Млякото и млечните продукти са източници на веществото заедно с бобовите растения, бадемите, броколите, морковения сок, соята, зелените листни зеленчуци и смокините. Лишаването на младия организъм от тях може да бъде с много тежки последствия.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: npr.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияПатологияСъставкиСнимкиИсторияЗдравни съветиАлтернативна медицинаМедицински изследванияЕ-тата в хранитеБотаникаНормативни актовеХранене при...ФизиологияКлинични пътекиРецептиХрани и ястияТестовеНовиниДиетиВидеоЛайфстайл