Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Фермер от Панагюрище прави ракия от мляко

Фермер от Панагюрище прави ракия от мляко

от 14 сеп 2011г., обновено на 29 дек 2020г.
Редактор: Ивайло Тончев
Фермер от Панагюрище прави ракия от мляко - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

  "И ти не вярваш, че моята ракия е от мляко. Тази съм я варил преди седмица. Идват и искат да опитат. Харесва им, но като им кажа, че е от мляко, не вярват."

  54-годишният фермер от Панагюрище, Кръстьо Катинов, се усмихва широко, докато отсипва от 30-литрова туба, пълна с неговата млечна ракия, в голяма водна чаша. Вади спиртомер и мери градусите й. Точно 60 градуса.

  "Сега ще я направим 50, за да стане идеална за пиене. Балканджиите пием силна ракия", обяснява той, докато сипва в нея изворна вода, за да я разреди. Въпреки това малка глътка веднага започва да пари в стомаха. Мека е, но наистина има особен мирис и вкус - нещо средно между нормална ракия, мляко и сирене. Миризмата обаче е изключително приятна и ненатрапчива. Млечната ракия е изключително пивка.

  Фермата на Кръстьо Катинов се намира на 12 км нагоре в планината над Панагюрище.

Достъпът до нея е възможен само с високопроходим джип или камион. Със стар английски джип с десен волан мъжът обикаля 1000-те дка на пасището си през всевъзможни препятствия.

"Всичко, което правя, е по стари технологии. Няма никаква химия. Кравите ми фураж не са помирисвали. Никой вече не дои кравите в Балкана. Само аз. Тук си правя всичко.

За първи път чул за рецепта за ракия от мляко преди повече от 10 години. Казали му да сложи 10 л мляко, 15 кг захар и няколко самуна типов хляб. Опитал, но нищо не станало. Започнал да експериментира и случайно налучкал настоящата рецепта. В началото я правили с вече покойния му баща.

"Млякото е най-бързо развалящият се продукт. Номерът е да го накараш да ферментира. Аз използвам захар, но в много малки количества като съотношение към млякото и мая в определени пропорции. Ако час след като съм подготвил сместа не започне да кипи, значи се е вкиснала. Около една седмица е необходима, за да е готова за варене", обяснява Кръстьо. Признава, че от 120 л мляко прави около 40 л ракия. В нея няма метилов алкохол, защото той се получава от различните семки и костилки при варенето на ракия от грозде или плод. Твърди, че от неговата ракия глава не боли.

Казанът му във фермата е правен от майстори. Личи, че скоро е бил използван, по прясната пепел в огнището под него.

"Подготвил съм документи да регистрирам в патентното ведомство ракия и уиски от мляко и млечния пастет. Него го правя само от каймака на млякото и така маслото в него е 60% от състава. Изключителна чистота на продукта. Поради това и трайността му, без да го държиш в хладилник, е една седмица." И наистина във фермата си Кръстьо няма хладилни камери, където да държи готовите си продукти. В обособеното складово помещение работи само един вентилатор.

След като патентова продуктите си, мечтата на фермера е да направи малка пивоварна към стопанството си, където да произвежда ограничени количества от марковите си питиета. Патента може да продаде на всички заводи, които искат да произвеждат продукта му. Но ще се знае, че само при него е истинското оригинално марково производство.

"Предлагали са ми и по 20 лв. за литър ракия. Но аз не продавам. Черпя и подарявам. Който не вярва, да види и да опита, че е истинска ракия от мляко", смее се панагюрецът.

С това обаче неговите странности не свършват. Сам признава, че всичко е постигнал с къртовски труд. Твърди, че го прави от инат, защото всички очакват да фалира и да се откаже след многобройните удари, които е получил през годините на фермерството си.

Кръстьо Катинов е бивш миньор, който става фермер през 1987

Кръстьо Катинов е бил миньор, бомбаджия. През далечната 1987 г. решил да се занимава с фермерство по Указ 56, без какъвто и да било опит в тази област. Първата си ферма построил заедно с баща си на няколко км от настоящата, където отглеждал 40 крави. Сега тя е разбита от крадци, като дори и кабелите от елинсталацията са изтръгнати. Покрива на фермата пък злосторниците разрушили като го дърпали с трактор. Рибата в прилежащия водоем, който сам изградил за водопой на кравите и зарибил, била изловена от бракониери с мрежи. Въпреки очевидната вандалщина фермерът не получил никаква помощ от полицията и крадците така и не са разкрити, твърди той с горчивина.

Настоящата си ферма купил от бившето ТКЗС. Въпреки, че е далече от цивилизацията, панагюрецът е монтирал сателитни чинии, които му осигуряват интернет и телевизия. Към нея има и микроязовир, изграден през 60-те години на миналия век за водопой на животните. Кръстьо го е зарибил с шаран, пъстърва, толстолоб, амур, лин.

"Рибата я храня с кашкавал, защото житото е скъпо. При мене кашкавал колкото искаш, а кило жито е 93 ст.", обяснява сериозно фермерът.

Твърди, че месото на неговата риба мирише на кашкавал и е небивало вкусна, а микроязовирът му се пълни с вода от два планински извора.

Чистотата във фермата и използването само на естествена екологично чиста паша са двете неща на които панагюрецът изключително много държи. Учудени били дори двама англичани, които пристигнали да я видят след конференция по въпросите на земеделието през март. Обяснява, че допреди година всичко е вършел сам, но сега има двама работника. Кравите му сами излизат на паша и сами се прибират. В обора дори не ги връзва. Обяснява, че за животното най-важното е да е спокойно, тогава и млеконадоят е най-голям. Не позволява да им се дават и лекарства, а за антибиотици не иска и да чуе. Консултира се постоянно с ветеринар, но ги лекува по стари рецепти с първак ракия и брашно. Телетата си до шестия месец храни само с мляко.

За доказателство, че продуктът му наистина няма нищо общо с кашкавала по магазините Кръстьо моли дъщеря си да изпече малко. Момичето нарязва няколко парчета с дебелина около 1 см и ги слага в тиган без олио. Само за броени минутки кашкавалът придобива тъмнозлатист цвят, но не се разтопява. Вкусът му е забележителен. От 100 кг мляко пък произвежда само 14 кг сирене и твърди, че това е оптималното количество, ако искаш да направиш истинско сирене.

Закваската на млякото я прави в мравуняк. Обяснява, че сипва в стара бутилка от лимонада мляко и я поставя за 24 часа в мравуняк. Сирищната мая пък си прави от стомахче на теле бозайник, което се оставя първо хубаво да изсъхне.

Всички продукти от фермата си Кръстьо продава сам.

Получава и субсидии за поддържане на агроекологично пасище и за всяка една от кравите. Не крие, че постоянно е обект на проверки, дори за хуманно отношение към животните, но твърди, че това не го притеснява.

"Нарочно намалих кравите си на 30. Тука е като в Дивия запад. Преди три седмици ми откраднаха една. Беше най-хубавата. Преди това 4 бика ми унищожиха", обяснява с горчивина фермерът.

Въпреки трудностите планира да направи покрива на фермата си с фотоволтаични панели и сам да си произвежда електричество, защото разходите за енергия са най-голямото му финансово перо. Признава, че постоянно среща спънки в това начинание, но според него това е първата стъпка за изграждането на едно модерно стопанство и пивоварна.

Източник:

24 часа

Още по темата:
  • Умерената консумация на ракия понижава високото кръвно налягане Умерената консумация на ракия понижава високото кръвно налягане
  • Кои са най-предпочитаните имена на бебета през 2011? Кои са най-предпочитаните имена на бебета през 2011?
  • Приходите от търговията с въглеродни емисии не бива да отиват за несвързани с климата проекти Приходите от търговията с въглеродни емисии не бива да отиват за несвързани с климата проекти
  • Повече от половината българи над 50 години имат ставни проблеми Повече от половината българи над 50 години имат ставни проблеми
3.6/5 9 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ОРИСИЯ - СТЕФАН СТЕФАНОВ - СИЕЛА
13.90лв.

ОРИСИЯ - СТЕФАН СТЕФАНОВ - СИЕЛА

ОРЛОВ МОСТ - ВЛАДИМИР ЗАРЕВ - ХЕРМЕС
14.95лв.

ОРЛОВ МОСТ - ВЛАДИМИР ЗАРЕВ - ХЕРМЕС

ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА - ДИМО РАЙКОВ - ХЕРМЕС
14.95лв.

ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА - ДИМО РАЙКОВ - ХЕРМЕС

БЪЛГАРСКИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН АВАНГАРД	- ИВАН САРАНДЕВ - ХЕРМЕС
14.95лв.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН АВАНГАРД - ИВАН САРАНДЕВ - ХЕРМЕС

БЪЛГАРИЯ В ПОТУРИ, НО С ЦИЛИНДЪР - ПЕТЯ АЛЕКСАНДРОВА - ХЕРМЕС
19.95лв.

БЪЛГАРИЯ В ПОТУРИ, НО С ЦИЛИНДЪР - ПЕТЯ АЛЕКСАНДРОВА - ХЕРМЕС

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ: ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ - КАРЕЛ И ХЕРМЕНГИЛД ШКОРПИЛ - ШАМБАЛА
14.00лв.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ: ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ - КАРЕЛ И ХЕРМЕНГИЛД ШКОРПИЛ - ШАМБАЛА

Коментари към Фермер от Панагюрище прави ракия от мляко

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Фермер от Панагюрище прави ракия от мляко
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 08:22
    Коментирайте "Фермер от Панагюрище прави ракия от мляко"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Какво е скир, състав и ползи за организма
  • Ацидофилно мляко - ползи и вреди
  • Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
  • 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
  • Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
  • Знахарско лечение, описано от българския оперен певец Михаил Люцканов
  • Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
  • Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
  • Ползи и вреди на прясното краве мляко
  • Как да си помогнем при непоносимост към лактоза
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Фетална морфология - кога се прави и с какво помага?

преди 2096 дни, 18 часа и 7 мин.

Предстои ни освещаване на апартамент - как се прави?

преди 2228 дни, 20 часа и 47 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 20 часа и 26 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 11 часа и 26 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 11 часа и 38 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 11 часа и 45 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival