Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Грижа от природата Мнението на специалистите за консумацията на ядки

Мнението на специалистите за консумацията на ядки

от 07 май 2012г., обновено на 10 ное 2020г.
Редактор: Редакционен екип на Фрамар.бг
Мнението на специалистите за консумацията на ядки - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Много хора се чудят по какъв начин трябва да се консумират ядките, за да се извлекат максимално ползите от тях. По-добре ли е да се белят, всички ли трябва да се ядат сурови и дали има смисъл да се накисват във вода и ако да – за колко време? Това са само част от въпросите, които всеки от нас си задава относно консумацията на ядки.

Представяме ви мнението на популярни специалисти относно това как трябва да се консумират ядките.

Д-р Людмила Емилова

Д-р Людмила Емилова е родена през 1943 година във Варна. През 1969 г. завършва Варненския медицински институт, като на по-късен етап придобива специалности по ревматология, вътрешни болести и кардиология.

Според д-р Людмила Емилова ядките са едни от най-полезните природни продукти, тъй като имат високо съдържание на растителни белтъчини с голям процент на усвояемост, полиненаситени мастни киселини, фосфолипиди.

Какви полезни вещества съдържат ядките?

Голямото количество на витамин Е в ядките предпазва клетките от стареене, защитава от рак, улеснява правилното функциониране на нервната система и хипофизата (основен ендокринен орган). Също така витамин Е подобрява плодовитостта, като участва в образуването на сперматозоидите и яйцеклетките.

Витамините от група В също са добре представени. Втамин В1 катализира превръщането на глюкозата в енергия във всяка клетка и е основен фактор за добрата работа на нервната система. Витамин В2 пък съдейства за растежа на организма, за доброто функциониране на кожата и ретината, а В6 регулира метаболизма в нервната тъкан, черния дроб и кожата. Фолиевата киселина също е от ценните съставки, които подпомагат предотвратяването на малформации на плода в утробата, а в комбинация с В12 помага за образуване на червени кръвни телца.

Също така ядките зареждат и с минерални соли и микроелементи - калций, желязо, магнезий, селен, цинк, манган, мед.

Бадемите са едни от най-богатите на калций продукти - 252 мг на 100 г. Съдържанието на фосфор - 454 мг на 100 г, е в много добро съотношение с калция, което осигурява неговата резорбция. Тези ядки съдържат голямо количество витамини от групата В и витамин Е (240% над дневната норма) и много желязо (3,7 мг при 2,4 мг на 100 г в орехите). Затова са полезни за зрението и мозъка, за бременните и кърмещите жени, при анемии и остеопороза.

Орехите са богати на витамини (от групата В, Е, А) и минерали - магнезий, желязо, цинк, йод, фосфор. Те са полезни са за черния дроб, стомаха, като също така понижават нивото на холестерола в кръвта. В лабораторни условия е доказано, че намаляват растежа на туморите.

Лешниците имат голямо количество витамини от групата В и Е, магнезий, калий, мед. Големият процент омега-3 мастни киселини ги прави незаменими за подмладяване на клетките.

Фъстъците са много богати на фолиева киселина и ресвератрол, който намалява риска от сърдечносъдови заболявания и рак, но също така предпазва клетките от остаряване.

Защо ядките трябва да се консумират в суров вид?

Човек може да се възползва от всички полезни свойства само ако консумира ядките в суров вид. При печене белтъчините и въглехидратите се свързват и се образуват приятно миришещи ароматни съединения, които обаче за съжаление са канцерогенни. До същия ефект води и силното нагряване на мазнините в ядките. Мастноразтворимите витамини А и Е се разграждат над 100°С, а минералните соли и микроелементите губят биохимичната си активност. Те се свързват в неразтворими соли и не могат да се абсорбират през тънкото черво и да отидат в кръвта.

Необходимо ли е да се накисват във вода?

Всички ядки съдържат т.нар. инхибитори, които ги предпазват от бактерии и други вредители в почвата, докато покълнат. Когато се накиснат във вода, тези полезни за ядките и вредни за нашата храносмилателна система вещества се отстраняват.

Препоръчителното време за накисване във вода е различно в зависимост от вида на ядките - бадеми (12 часа), орехи (8 часа), лешници (8 часа), кашу (2 часа). След накисването ядките стават “жива храна” - произвеждат ензими, увеличават многократно съдържанието си на витамини, минерални соли и микроелементи. Превръщат се в храна, която се усвоява бързо и лесно от организма.

Не се препоръчва консумацията на гранясали ядки (познават се по горчивия, неприятен вкус). В тях не само се разрушават напълно мастноразтворимите витамини Е и А, но и се образуват опасни химически субстанции, като пероксиди и др., които причиняват рак.

Гл. ас. д-р Мария Николова

Д-р Мария Николова завършва медицина през 2004 г. в Медицинския университет в София, като в периода 2001-2002 г. се е обучавала в Медицински университет – Виена, Австрия. През 2008 г. защитава специалност „Хранене и диететика“ в МУ-София.

Главен асистент д-р Мария Николова е на мнение, че ядките са храна с уникален състав и висока биологична стойност. Наред с авокадото, бобовите храни и лененото семе, те са сред 20-те най-полезни храни. Ядките са зародиши на различни дървета, с изключение на фъстъците, които на практика са бобови растения. Затова в тях се съдържат всички хранителни вещества, необходими за развитието на едно ново растение. Оптималният прием на ядки е около 30 г най-малко 5 пъти седмично.

Редица проучвания доказват благоприятните ефекти на ядките при сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, диабет, остеопороза, дори рак.

Най-добър ефект върху здравето имат натуралните, непреработени или леко преработени ядки.

Как да съхраняваме ядките?

При неправилно съхранение бързо гранясват и затова е препоръчително да се дъжат на тъмно в затворени съдове, в хладилник или замразени. При термична обработка и неправилно съхранение ненаситените мастни киселини, на които ядките са толкова богати, се окисляват. Губят и голяма част от другите полезни съставки.

Според д-р Николова необелените ядки са многократно по-богати на антиоксиданти в сравнение с лющените, защото флавоноидите се намират в ципата на ядката.

Д-р Татяна Мороховец

Д-р Татяна Мороховец завършва Медицински университет в руския град Тюмен през 1990 г. През 1998 г. придобива специалност по вътрешни болести в Медицинска академия в София, а през 2002 г. - по гастроентерология.

Д-р Татяна Мороховец смята, че бадемите съчетават прекрасен вкус и изобилие от полезни съставки - белтъчини, въглехидрати, нанаситени мастни киселини и омега-6 мастни киселини, мощни антиоксиданти, витамини Е, А, В1, В2, В6, фолиева киселина (витамин В9), важни микроелементи, аминокиселини (аланин, аргинин, цистин, глицин, аспартат, тирозин), фибри.

Доказано е, че подпомагат превенцията на сърдечносъдовите и стомашно-чревните заболявания, полезни са за укрепване на костите и зъбите, както и за протичането на процеси като кръвосъсирването, обмяна на въглехидратите и мазнините. Ядките, в частност и бадемите, намаляват риска от старческо слабоумие и инфаркт благодарение на високото съдържание на витамин Е.

Заради високата си калоричност трябва да се консумират в ограничено количество. Различните ядки съдържат различни полезни витамини и минерали, затова се препоръчва да се яде микс от колкото се може повече видове - общо една шепа (30-50 г).

Според д-р Мороховец няма нужда да се белят сушените ядки. Важно е обаче да се консумират сурови. Също така е препоръчителна консумация на кълновете. Например бадемите се оставят за 24 часа във вода, след това водата се отцежда, ядките се обелват и се оставят да покълнат на тъмно. Така полезните съставки стават по-лесно усвоими. Трябва да се знае, че има два вида бадем - горчив (див) и сладък. Горчивите съдържат твърде голямо количество ефирни масла, които могат да нанесат вреда и не се препоръчват за консумация.

Има данни, че в големи количества кашуто и кайсиевите ядки могат да имат и неблагоприятен ефект, но ако човек се придържа към препоръчителните до 50 г дневен прием, няма опасност за здравето.

 

Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Как ви понасят ядките? - тест Как ви понасят ядките? - тест
  • Ядки за закуска за остър ум дори в напреднала възраст Ядки за закуска за остър ум дори в напреднала възраст
  • Прясно мляко и ядки за здравословен сън Прясно мляко и ядки за здравословен сън
  • Бразилските ядки подобряват шансовете за зачеване Бразилските ядки подобряват шансовете за зачеване
3.7/5 9 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ХРИСТИНА ТОАЛЕТНИ ТРИЦИ КАЙСИЯ 200 мл
8.40лв.

ХРИСТИНА ТОАЛЕТНИ ТРИЦИ КАЙСИЯ 200 мл

КАФЕ МИМИ СКРАБ ЗА ЛИЦЕ С БАДЕМ И ВИТАМИНИ 110 мл
6.00лв.

КАФЕ МИМИ СКРАБ ЗА ЛИЦЕ С БАДЕМ И ВИТАМИНИ 110 мл

ХУНЗА B17 МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл
61.00лв.

ХУНЗА B17 МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл

СПОРТС ЕНД ХЕЛТ ВИТАМИН B17 капсули * 120
66.10лв.

СПОРТС ЕНД ХЕЛТ ВИТАМИН B17 капсули * 120

КАЛОРЕКС АПЕТИН течни капсули * 30
24.00лв.

КАЛОРЕКС АПЕТИН течни капсули * 30

ЕВЕНТ БЕБЕШКО ОЛИО С НАТУРАЛЕН КОМПЛЕКС 200 мл
7.00лв.

ЕВЕНТ БЕБЕШКО ОЛИО С НАТУРАЛЕН КОМПЛЕКС 200 мл

Коментари към Мнението на специалистите за консумацията на ядки

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Мнението на специалистите за консумацията на ядки
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 08:28
    Коментирайте "Мнението на специалистите за консумацията на ядки"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Грижа от природата
  • Кедрови ядки - ползи и вреди
  • Чуфа (земен бадем, тигрови ядки) – ползи за здравето и употреба в кулинарията
  • Кедър
  • Кайсиевите ядки – състав, ползи и противопоказания
  • За да бъдат още по-полезни, накисвайте суровите ядки във вода
  • Ягоди с карамел, шоколад и смлени ядки
  • Мариновани пикантни ядки
  • Кои ядки са най-полезни за здравето
  • Орехите и ореховите листа - истинска панацея
  • Шоколадови бонбони с крем и ядки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 20 часа и 33 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 11 часа и 33 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 11 часа и 45 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 11 часа и 51 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 7 дни, 11 часа и 58 мин.

[[Great Savings]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? new & old customer – Estonia

преди 8 дни, 2 часа и 47 мин.

[[Great Savings]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? new & old customer – Estonia

преди 8 дни, 2 часа и 47 мин.

[[Just Landed]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? all order – Belgium

преди 8 дни, 11 часа и 40 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Кои ядки ще ви помогнат да отслабнете? Кои ядки ще ви помогнат да отслабнете?

Кои ядки ще ви помогнат да отслабнете?

от 29 юни 2020г. Прочети повече
Защо трябва да избягваме пържени или подсладени ядки Защо трябва да избягваме пържени или подсладени ядки

Защо трябва да избягваме пържени или подсладени ядки

от 02 сеп 2019г. Прочети повече
Диета с ядки - принцип и примерно меню Диета с ядки - принцип и примерно меню

Диета с ядки - принцип и примерно меню

от 31 яну 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

КОМФОРТЕКС ПЛЮС капсули * 50 ЕКОФАРМ

МУЛТИКОЛАГЕН V капс. * 30 ВИТА ГОЛД

ИМУНОБОР КИДС сироп саше 5мл * 20

СЕРАВЕ К-Т ИЗМИВ.ГЕЛ ПЯНА 236мл+ГЕЛ КР.ЛИЦЕ 52мл 620686

СЕРАВЕ К-Т ИЗМИВ.ГЕЛ ПЯНА 236мл+КР.ЛИЦЕ SPF50 52мл 620600

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival