Приемането на ядки в ранна бременност повишава интелекта на детето

Ново проучване показва, че жените, консумиращи често ядки в началния етап на бременността си, имат по-интелигентни деца. |
Анализите на изследването обемат 2 200 жени и деца и са продължили повече от 8 години. Изведените данни сочат, че майките, които са се хранили с ядки повече от 4 пъти седмично през първoто тримесечие след забременяването, имат деца, показващи значително по-високи резултати на тестовете за интелигентност. Тяхната когнитивна функция, продължителност на вниманието и функционална памет са били много по-добри, отколкото от тези на рожби, чиито майки не са консумирали достатъчно ядки.
Изследователският екип на Института за световно здраве в Барселона (Barcelona Institute for Global Health) вярва, че полезните хранителни вещества, като фолиева киселина и есенциални мастни киселини (омега-3, омега-6 и др.), се натрупват в нервните тъкани на развиващия се плод и се оказват решаващи в ранния етап на развитие.
Изследователите проследяват цялата бременност, като специално са насочили вниманието си в първото и последното тримесечия, където отново са предполагали, че ще има връзка между интелекта на детето и високия прием на ядки, но подобна обвързаност във финалния етап на бременността не е открита.
Ядките са всеизвестни с това, че намаляват риска от хипертония, редуцират оксидативния стрес и подпомагат борбата с диабета. Учените подозират също, че те осигуряват и защитен ефект срещу когнитивното влошаване при хората в напреднала възраст. Това обаче е първото проучване, което изследва връзката между консумацията на ядки по време на бременност и умствения капацитет на вече пораснали деца.
Вариативността от ядки обаче е много богата. Изследователите от Института за световно здраве в Барселона са провели изследването си, взимайки предвид най-консумираните в световен мащаб – орехи, бадеми, фъстъци, кедрови ядки и лешници.
Водещият автор на изследването Флорънс Гиняк споделя следното: "Умът (на детето) претърпява поредица сложни процеси по време на бременност и това означава, че храненето на майката е определящ фактор за развитието на мозъка на плода и може да има дългосрочни ефекти. "
Ползите, описани в това проучване, са наблюдавани в групата на майки, които съобщават за висока консумация на ядки. Минимума, който една майка трябва да приема, е три порции седмично, всяка от които по 30 гр.
И макар проучването на Флорънс Гиняк да не обяснява причините за разликата в развитие на мозъка между първото и последното тримесечия, съществува значителен ресурс от научна литература, която доказва именно това, показвайки, че в един етап от бременността диетата на майката е от решаващо значение.
Редактор: Милена Минчева
Източник: telegraph.co.uk
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 20 мл
МАСЛО ОТ ХИМАЛАЙСКИ КАЙСИИ 100 мл ENERGY GROUP
ХРИСТИНА ТОАЛЕТНИ ТРИЦИ КАЙСИЯ 200 мл
ХЕРБАЛКАН БОЗОЙЛ тинктура 50 мл
КАЛОРЕКС АПЕТИН течни капсули * 30
ХУНЗА B17 МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Бременност и майчинство
- Бременност
- Установяване на бременност с домашни средства
- Антибиотици по време на бременност
- Средства против гадене и повръщане при бременност
- Лечение при токсоплазмоза
- Лечение на хемороиди при бременност
- Кои билки може да предотвратят нежеланата бременност
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Лечение на настинка и грип при бременни
- Лечебни мерки при плацента превия (ниска плацента)
Коментари към Приемането на ядки в ранна бременност повишава интелекта на детето