Приемането на ядки в ранна бременност повишава интелекта на детето
Ново проучване показва, че жените, консумиращи често ядки в началния етап на бременността си, имат по-интелигентни деца. |
Анализите на изследването обемат 2 200 жени и деца и са продължили повече от 8 години. Изведените данни сочат, че майките, които са се хранили с ядки повече от 4 пъти седмично през първoто тримесечие след забременяването, имат деца, показващи значително по-високи резултати на тестовете за интелигентност. Тяхната когнитивна функция, продължителност на вниманието и функционална памет са били много по-добри, отколкото от тези на рожби, чиито майки не са консумирали достатъчно ядки.
Изследователският екип на Института за световно здраве в Барселона (Barcelona Institute for Global Health) вярва, че полезните хранителни вещества, като фолиева киселина и есенциални мастни киселини (омега-3, омега-6 и др.), се натрупват в нервните тъкани на развиващия се плод и се оказват решаващи в ранния етап на развитие.
Изследователите проследяват цялата бременност, като специално са насочили вниманието си в първото и последното тримесечия, където отново са предполагали, че ще има връзка между интелекта на детето и високия прием на ядки, но подобна обвързаност във финалния етап на бременността не е открита.
Ядките са всеизвестни с това, че намаляват риска от хипертония, редуцират оксидативния стрес и подпомагат борбата с диабета. Учените подозират също, че те осигуряват и защитен ефект срещу когнитивното влошаване при хората в напреднала възраст. Това обаче е първото проучване, което изследва връзката между консумацията на ядки по време на бременност и умствения капацитет на вече пораснали деца.
Вариативността от ядки обаче е много богата. Изследователите от Института за световно здраве в Барселона са провели изследването си, взимайки предвид най-консумираните в световен мащаб – орехи, бадеми, фъстъци, кедрови ядки и лешници.
Водещият автор на изследването Флорънс Гиняк споделя следното: "Умът (на детето) претърпява поредица сложни процеси по време на бременност и това означава, че храненето на майката е определящ фактор за развитието на мозъка на плода и може да има дългосрочни ефекти. "
Ползите, описани в това проучване, са наблюдавани в групата на майки, които съобщават за висока консумация на ядки. Минимума, който една майка трябва да приема, е три порции седмично, всяка от които по 30 гр.
И макар проучването на Флорънс Гиняк да не обяснява причините за разликата в развитие на мозъка между първото и последното тримесечия, съществува значителен ресурс от научна литература, която доказва именно това, показвайки, че в един етап от бременността диетата на майката е от решаващо значение.
Редактор: Милена Минчева
Източник: telegraph.co.uk
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАЛОРЕКС АПЕТИН течни капсули * 30
ФЕТ МЕТАБОЛИЗАТОР таблетки * 120 NUTRITION HEADQUARTERS
ПРОМОМАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
УРИАЖ ROSELIANE ПОЧИСТВАЩ ФЛУИД ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 250 мл.
ХРИСТИНА ТОАЛЕТНИ ТРИЦИ КАЙСИЯ 200 мл
МАСЛО ОТ ХИМАЛАЙСКИ КАЙСИИ 100 мл ENERGY GROUP
СТАТИЯТА е свързана към
- Бременност и майчинство
- Бременност
- Средства против гадене и повръщане при бременност
- Антибиотици по време на бременност
- Лечение на настинка и грип при бременни
- Установяване на бременност с домашни средства
- Лечение на хемороиди при бременност
- Лечение при токсоплазмоза
- Лечебни мерки при плацента превия (ниска плацента)
- Кои билки може да предотвратят нежеланата бременност
- Ползи и рискове от консумацията на фурми по време на бременност
Коментари към Приемането на ядки в ранна бременност повишава интелекта на детето