Приемането на ядки в ранна бременност повишава интелекта на детето
Ново проучване показва, че жените, консумиращи често ядки в началния етап на бременността си, имат по-интелигентни деца. |
Анализите на изследването обемат 2 200 жени и деца и са продължили повече от 8 години. Изведените данни сочат, че майките, които са се хранили с ядки повече от 4 пъти седмично през първoто тримесечие след забременяването, имат деца, показващи значително по-високи резултати на тестовете за интелигентност. Тяхната когнитивна функция, продължителност на вниманието и функционална памет са били много по-добри, отколкото от тези на рожби, чиито майки не са консумирали достатъчно ядки.
Изследователският екип на Института за световно здраве в Барселона (Barcelona Institute for Global Health) вярва, че полезните хранителни вещества, като фолиева киселина и есенциални мастни киселини (омега-3, омега-6 и др.), се натрупват в нервните тъкани на развиващия се плод и се оказват решаващи в ранния етап на развитие.
Изследователите проследяват цялата бременност, като специално са насочили вниманието си в първото и последното тримесечия, където отново са предполагали, че ще има връзка между интелекта на детето и високия прием на ядки, но подобна обвързаност във финалния етап на бременността не е открита.
Ядките са всеизвестни с това, че намаляват риска от хипертония, редуцират оксидативния стрес и подпомагат борбата с диабета. Учените подозират също, че те осигуряват и защитен ефект срещу когнитивното влошаване при хората в напреднала възраст. Това обаче е първото проучване, което изследва връзката между консумацията на ядки по време на бременност и умствения капацитет на вече пораснали деца.
Вариативността от ядки обаче е много богата. Изследователите от Института за световно здраве в Барселона са провели изследването си, взимайки предвид най-консумираните в световен мащаб – орехи, бадеми, фъстъци, кедрови ядки и лешници.
Водещият автор на изследването Флорънс Гиняк споделя следното: "Умът (на детето) претърпява поредица сложни процеси по време на бременност и това означава, че храненето на майката е определящ фактор за развитието на мозъка на плода и може да има дългосрочни ефекти. "
Ползите, описани в това проучване, са наблюдавани в групата на майки, които съобщават за висока консумация на ядки. Минимума, който една майка трябва да приема, е три порции седмично, всяка от които по 30 гр.
И макар проучването на Флорънс Гиняк да не обяснява причините за разликата в развитие на мозъка между първото и последното тримесечия, съществува значителен ресурс от научна литература, която доказва именно това, показвайки, че в един етап от бременността диетата на майката е от решаващо значение.
Редактор: Милена Минчева
Източник: telegraph.co.uk
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ДР. ШЕЛЕР АНТИ-ЕЙДЖ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С ДИВА РОЗА 30 мл
ДЕВА КРЕМ ПРОТИВ СТРИИ - 200 мл
АМИГОС АМИГДАЛИН B17 капсули 100 мг * 60 ДР. ГРИЙН
ХУНЗА B17 МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 20 мл
УРИАЖ ROSELIANE ПОЧИСТВАЩ ФЛУИД ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 250 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Бременност и майчинство
- Бременност
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Защо жени с репродуктивни проблеми забременяват след прием на Ozempic
- Антибиотици по време на бременност
- Средства против гадене и повръщане при бременност
- Лечение при токсоплазмоза
- Установяване на бременност с домашни средства
- Лечение на хемороиди при бременност
- Жените със затлъстяване не е нужно да наддават тегло при бременност
- Лечение на настинка и грип при бременни
Коментари към Приемането на ядки в ранна бременност повишава интелекта на детето