Редовната консумация на ядки понижава риска от смърт вследствие на рак на простатата
Редовната консумация на ядки – пет и повече пъти седмично – намалява риска от смърт сред мъжете, диагностицирани с рак на простатата, сочи проучване на учени от Харвардския университет, САЩ. Констатациите, публикувани в British Journal of Cancer, са от огромно значение, тъй като през последните години се наблюдава нарастване на честотата на заболяването в световен мащаб.
Ракът на простата е вторият най-често срещан рак сред мъжете в световен мащаб и водещ по честота в Съединените щати, където през 2018 г. са регистрирани над 190 000 нови случая на заболяването. |
>>> Агресивното лечение на рака на простатата може да бъде отложено чрез метода активен мониторинг
Връзката между консумацията на ядки и риска от рак
Ядките са богати на важни макронутриенти и биоактивни съединения като ненаситени мастни киселини, висококачествени растителни протеини, фибри, минерали, токофероли, фитостероли, полифеноли, ресвератрол, фенолни съединения и фолиева киселина. Хранителните вещества в ядките могат да променят специфични процеси, свързани с развитието на рак, като регулиране на клетъчната диференциация и пролиферация, намаляване увреждането на ДНК и контролиране на имунологичните възпалителни реакции. In vitro данните също предполагат, че антиоксидантните микроелементи защитават биомолекулите, които могат да повлияят на риска от рак.
Скорошен преглед обаче не открива доказателства относно предположението, че редовната консумация на ядки може да намали вероятността от развитие на рак чрез различни механизми. Предвид противоречивите констатации екипът от Харвард решава да изследва връзката между консумацията на ядки и рака на простатата.
Проучването
За целите на проучването учените изследват връзката между консумацията на ядки и риска от развитие и смъртността от рак на простатата сред 47 299 мъже.
Хората, които консумират повече ядки, обикновено имат по-високо ниво на образование, приемат повече калории, ядат повече месо и консумират по-голямо количество алкохол в сравнение с останалите. Те също така са по-малко склонни да пушат или да имат анамнеза за сърдечносъдови заболявания, диабет и хипертония.
При анализа не е открита връзка между консумацията на ядки и общия риск от рак на простатата. Въпреки това рискът от смърт при мъжете, диагностицирани с рак на простатата, които са яли дървесни ядки (бадеми, бразилски орех, кашу, лешници, макадамия, пекан, кедрови ядки, шамфъстък и орехи) пет или повече пъти седмично след поставяне на диагнозата, е с 34% по-нисък, отколкото при тези, които са консумирали полезния хранителен продукт по-малко от веднъж седмично.
Според ръководителя на проучване Йинг Бао от 4346 мъже, диагностицирани с неметастатичен рак на простатата (рак, който не се е разпространил от мястото, където първоначално се е появил, в други части на тялото) през 26-годишния период на проследяване, само около 10% са починали от заболяването. Данните сочат, че приблизително една трета от пациентите с рак умират от сърдечносъдови заболявания, а останалите поради други причини.
>>> Редовното похапване на ядки намалява риска от сърдечносъдови проблеми
„Тези констатации представляват допълнителен аргумент към нарастващия брой доказателства, показващи, че ядките могат и трябва да бъдат част от здравословната диета.“, коментира Морийн Тернус от Международната фондация за изследвания и образование на Съвета за дървесни ядки. „Консумацията на едва 45 грама ядки на ден (около 1/3 чаша) може да има положително въздействие върху цялостното здраве.“
- Eating nuts may cut mortality risk from prostate cancer: https://www.deccanherald.com/content/552667/eating-nuts-may-cut-mortality
- Nut and peanut butter consumption and risk of prostate cancer in the NIH?AARP diet and health study: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8753310/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВАКУУМ ТЕРАПИЯ REHABI PENILE VACUUM TRAINER
Безплатна доставка за България!ТЕСТ ЗА ФУНКЦИЯ НА ПРОСТАТАТА * 1 ADVENT LIFE
НовБИОХЕРБА МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл.
КАФЕ МИМИ СКРАБ ЗА ЛИЦЕ С БАДЕМ И ВИТАМИНИ 110 мл
ЕТЕРИКА РЕГЕНЕРИРИРАЩО МАСЛО ЗА ЛИЦЕ 22 мл
ЙОН КА DETOX ХИДРАТИРАЩ КРЕМООБРАЗЕН ПИЛИНГ 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Рак на простатата
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Мужик корен
- Простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA)
- Теснолистна върбовка, Иван чай, Огнена трева
- Супа с леща, нахут, зеленчуци и ядки
- Палма джудже, Сао палмето, Сереноа репенс, Сабал
- Чуфа (земен бадем, тигрови ядки) – ползи за здравето и употреба в кулинарията
- Юдино ухо
- Кедрови ядки - ползи и вреди
Коментари към Редовната консумация на ядки понижава риска от смърт вследствие на рак на простатата