Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Грижа от природата Редовното похапване на ядки намалява риска от сърдечносъдови проблеми

Редовното похапване на ядки намалява риска от сърдечносъдови проблеми

от 12 апр 2018г., обновено на 20 авг 2020г.
Редактор: Редакционен екип на Фрамар.бг
Редовното похапване на ядки намалява риска от сърдечносъдови проблеми - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Въпросът за полезния ефект на ядките е предмет на множество проучвания. Според редица изследователи ядките могат да намалят значително риска от инсулт и инфаркт, както и че колкото по-голямо количество от тях се консумира, толкова по-добре за здравето на сърцето.

Консумацията на ядки понижава риска от сърдечносъдови заболявания

Поредното от многото проучвания, проследяващи ползите от консумацията на ядки, продължава цели пет години. Учени от Университета “Лома Линда” в калифорния, САЩ, наблюдават над 80 000 души в периода между 2002 и 2007 г. В проучването са включени както вегетарианци, така и любители на месото.

Мъжете и жените, взели участие в проучването, са на възраст между 25 и 44 години. По време на наблюдението участниците предоставят пълна информация за своя хранителен режим.

Авторите на изследването изчисляват по колко месо, ядки и растителни семена консумират редовно участниците в експеримента, благодарение на предоставените данни. Изводът, до който стигат, е, че всички тези продукти са богати на протеини, но от много голямо значение е произходът на протеините.

Благодарение на детайлното наблюдение и анализа става ясно, че рискът от развитие на сърдечни проблеми е с 60% по-висок за онези, които консумират червено месо. От друга страна се оказва, че той е с 40% по-нисък за хората, които похапват редовно ядки.

По време на проучването изследователите не успяват да разберат как редовното хапване на зърнени култури, бобови растения и плодове и зеленчуци влияе на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Позовавайки се на резултатите от работата си, учените са на мнение, че всички, които следят състоянието на сърцето си, трябва да приемат повече семена и ядки и да намалят количеството на червеното месо.

Защо ядките са полезни за сърцето?

Ядките отдавна са смятани за здравословна закуска с многобройни ползи за човешкото здраве. Освен че са добър източник на протеини, те съдържат и здравословни мазнини и други вещества, които за полезни за сърцето.

“Ядките съдържат здравословен тип (мониненаситени) мазнини, които помагат за понижаване на холестерола в кръвта и следователно са полезни за нормалната функция на сърцето. Те съдържат също фибри и други активни хранителни вещества, които подпомагат за намаляване на възпалението в тялото, което също предпазва сърцето.“, казва д-р Лаури Райт, доцент по обществено здраве в Университета на Южна Флорида.

Нов поглед върху мазнините

Отношението към мазнините и потенциалният им отрицателен ефект върху здравето на сърцето се променя в последно време. Правилната превенция на сърдечносъдови заболявания не представлява изключване на всички мазнини от ежедневното меню, а консумацията на точно определени.

„Ние вярвахме, че мазнините увеличават риска от сърдечни заболявания. Днес имаме все повече проучвания, които ни показват, че консумацията на определени мазнини е предпоставка за развитието на сърдечносъдови заболявания. По конкретно, наситените мазнини и трансмазнините, които се съдържат в говеждото месо, млечните продукти и кокосовите орехи, са вредни за сърцето, докато мононенаситените и полиненаситените мазнини (риба, пилешко месо, ядки, авокадо, зехтин) са здравословни.“, казва Райт.

Диетичните мазнини, като тези, които се съдържат в ядките, подпомагат растежа на клетките и дават енергия на тялото. Те също така помагат на организма да абсорбира някои хранителни вещества, да произвежда определени хормони и да осигурява ефективна защита на човешките органи.

Източник:

vesti.ru, healthline.com, pixabay.com

Още по темата:
  • Хапвайте ядки, за да контролирате кръвната захар и холестерола Хапвайте ядки, за да контролирате кръвната захар и холестерола
  • Бразилските ядки подобряват шансовете за зачеване Бразилските ядки подобряват шансовете за зачеване
  • Прясно мляко и ядки за здравословен сън Прясно мляко и ядки за здравословен сън
  • За остър ум яжте повече ядки За остър ум яжте повече ядки
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 20 мл
25.00лв.

БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 20 мл

ХЕРБАЛКАН БОЗОЙЛ тинктура 50 мл
21.50лв.

ХЕРБАЛКАН БОЗОЙЛ тинктура 50 мл

ХРИСТИНА ТОАЛЕТНИ ТРИЦИ КАЙСИЯ 200 мл
8.40лв.

ХРИСТИНА ТОАЛЕТНИ ТРИЦИ КАЙСИЯ 200 мл

СПОРТС ЕНД ХЕЛТ ВИТАМИН B17 капсули * 120
66.10лв.

СПОРТС ЕНД ХЕЛТ ВИТАМИН B17 капсули * 120

КАЛОРЕКС АПЕТИН течни капсули * 30
25.80лв.

КАЛОРЕКС АПЕТИН течни капсули * 30

ХУНЗА B17 МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл
61.00лв.

ХУНЗА B17 МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл

Коментари към Редовното похапване на ядки намалява риска от сърдечносъдови проблеми

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Редовното похапване на ядки намалява риска от сърдечносъдови проблеми
    www.framar.bg 
    на 03 July 2025 в 20:38
    Коментирайте "Редовното похапване на ядки намалява риска от сърдечносъдови проблеми"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Грижа от природата
  • Електрокардиограма (ЕКГ)
  • Екстрасистоли
  • Ехокардиография
  • Компютърна томография (КТ) на гръден кош
  • Опасни ли са екстрасистолите?
  • Електрокардиография
  • Техники и натурални средства, помагащи при сърцебиене
  • Устройство и функция на сърдечния мускул
  • Оказване на първа помощ - кардиопулмонална ресусцитация
  • Акционен потенциал в клетките на работния миокард
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Нервно сърце и препоръка за Ланвексин

преди 2417 дни, 8 часа и 25 мин.

Сърце - лек необясним дискомфорт

преди 3465 дни, 8 часа и 23 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 6 дни, 4 часа и 49 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 7 дни, 21 часа и 30 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 20 дни, 4 часа и 21 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 20 дни, 11 часа и 23 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Въвеждане в употреба на първото изкуствено сърце през 1970 година Въвеждане в употреба на първото изкуствено сърце през 1970 година

Въвеждане в употреба на първото изкуствено сърце през 1970 година

от 09 дек 2024г. Прочети повече
Опасни ли са екстрасистолите? Опасни ли са екстрасистолите?

Опасни ли са екстрасистолите?

от 31 окт 2024г. Прочети повече
Техники и натурални средства, помагащи при сърцебиене Техники и натурални средства, помагащи при сърцебиене

Техники и натурални средства, помагащи при сърцебиене

от 07 авг 2023г. Прочети повече
Aldomet (Алдомет) Aldomet (Алдомет)

Aldomet (Алдомет)

от 08 дек 2022г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДАРОВИТА КОНОПЕНО СЕМЕ БЕЛЕНО 200 г

ЛЮКСЕОЛ ЧАЙ Ф-Р РАСТЕЖ КОСА * 30 337925

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО СУХО КОСА/ТЯЛО 100мл 335419

КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 6 G ЗЛАТИСТО ТЪМНО КЕСТЕНЯВО

БЕТИНА БАРТИ СВЕЖА МЕНТА ДУШ ГЕЛ 500 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СПРЕЙ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ - РЕФРЕШ ЕЪР - 500 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 17:45:48

СПРЕЙ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ - РЕФРЕШ ЕЪР - 500 мл

Коментар на: Дамян Стоянов от 03 юли 2025г. в 17:15:49

Задължително ли е да купите подарък на лекуващия лекар/персонала след изписване от болницата?

Коментар на: Дафи от 03 юли 2025г. в 16:33:57

Ревматоиден артрит

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 16:11:03

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 16:09:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival