Редовното похапване на ядки намалява риска от сърдечносъдови проблеми
Въпросът за полезния ефект на ядките е предмет на множество проучвания. Според редица изследователи ядките могат да намалят значително риска от инсулт и инфаркт, както и че колкото по-голямо количество от тях се консумира, толкова по-добре за здравето на сърцето.
Консумацията на ядки понижава риска от сърдечносъдови заболявания
Поредното от многото проучвания, проследяващи ползите от консумацията на ядки, продължава цели пет години. Учени от Университета “Лома Линда” в калифорния, САЩ, наблюдават над 80 000 души в периода между 2002 и 2007 г. В проучването са включени както вегетарианци, така и любители на месото.
Мъжете и жените, взели участие в проучването, са на възраст между 25 и 44 години. По време на наблюдението участниците предоставят пълна информация за своя хранителен режим.
Авторите на изследването изчисляват по колко месо, ядки и растителни семена консумират редовно участниците в експеримента, благодарение на предоставените данни. Изводът, до който стигат, е, че всички тези продукти са богати на протеини, но от много голямо значение е произходът на протеините.
Благодарение на детайлното наблюдение и анализа става ясно, че рискът от развитие на сърдечни проблеми е с 60% по-висок за онези, които консумират червено месо. От друга страна се оказва, че той е с 40% по-нисък за хората, които похапват редовно ядки.
По време на проучването изследователите не успяват да разберат как редовното хапване на зърнени култури, бобови растения и плодове и зеленчуци влияе на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.
Позовавайки се на резултатите от работата си, учените са на мнение, че всички, които следят състоянието на сърцето си, трябва да приемат повече семена и ядки и да намалят количеството на червеното месо.
Защо ядките са полезни за сърцето?
Ядките отдавна са смятани за здравословна закуска с многобройни ползи за човешкото здраве. Освен че са добър източник на протеини, те съдържат и здравословни мазнини и други вещества, които за полезни за сърцето.
“Ядките съдържат здравословен тип (мониненаситени) мазнини, които помагат за понижаване на холестерола в кръвта и следователно са полезни за нормалната функция на сърцето. Те съдържат също фибри и други активни хранителни вещества, които подпомагат за намаляване на възпалението в тялото, което също предпазва сърцето.“, казва д-р Лаури Райт, доцент по обществено здраве в Университета на Южна Флорида.
Нов поглед върху мазнините
Отношението към мазнините и потенциалният им отрицателен ефект върху здравето на сърцето се променя в последно време. Правилната превенция на сърдечносъдови заболявания не представлява изключване на всички мазнини от ежедневното меню, а консумацията на точно определени.
„Ние вярвахме, че мазнините увеличават риска от сърдечни заболявания. Днес имаме все повече проучвания, които ни показват, че консумацията на определени мазнини е предпоставка за развитието на сърдечносъдови заболявания. По конкретно, наситените мазнини и трансмазнините, които се съдържат в говеждото месо, млечните продукти и кокосовите орехи, са вредни за сърцето, докато мононенаситените и полиненаситените мазнини (риба, пилешко месо, ядки, авокадо, зехтин) са здравословни.“, казва Райт.
Диетичните мазнини, като тези, които се съдържат в ядките, подпомагат растежа на клетките и дават енергия на тялото. Те също така помагат на организма да абсорбира някои хранителни вещества, да произвежда определени хормони и да осигурява ефективна защита на човешките органи.
vesti.ru, healthline.com, pixabay.com
Коментари към Редовното похапване на ядки намалява риска от сърдечносъдови проблеми