Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Може и без пломба, когато се лекуват зъбите

Може и без пломба, когато се лекуват зъбите

Може и без пломба, когато се лекуват зъбите - изображение

Поставянето на пломба невинаги е наложително, а в голяма част от случаите може и без нея. Това показва седемгодишно изследване, осъществено в Австралия. Уендъл Евънс от Университета в Сидни аргументира идеята, заявявайки, че използваните в продължения на десетилетия методи в стоматологията, могат да се променят.

Кариесът се приема като процес, който се развива бързо и затова, когато той е открит в начален стадий, лекарите бързат да поставят пломба, казва ученият и обяснява, че изследването е показало, че са нужни средно от 4 до 8 години на кариозния процес да разруши емайла и да достигне до дентина. Точно в този период стоматолозите имат много възможности да спрат развитието на кариеса, без да прибягват до поставяне на пломба.

Специално за тези цели са разработени протоколи за мониторинг на развитието на кариеса.Чрез използването на рентген, на методи за оценка на риска, откриване на ранните признаци и флуориране на зъбите, авторите на изследването са успели да намалят кариесите от 30% до 50%. Те подчертават, че всички тези манипулации са възможни единствено ако пациентите се отнасят отговорно и внимателно към своите зъби, което включва редовното им почистване, по-рядката употреба на захар и редовното посещение при зъболекар, дори когато нищо не ги боли.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Снимка: svopi.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиСпециалистиИсторияЛюбопитноЗдравни проблемиХранене при...Алт. медицинаНормативни актовеИзследванияПроизводителиЛечения