Начало Здравна медиа Любопитно Психология Момичетата с ранен цикъл имат психологически проблеми до зряла възраст

Момичетата с ранен цикъл имат психологически проблеми до зряла възраст

Момичетата с ранен цикъл имат психологически проблеми до зряла възраст - изображение

През последните 50 години изследователите са установили, че по-ранната менструация на момичетата ги прави по-уязвими психологически. Те имат по-чести и тежки проблеми, свързани с депресия и безпокойство, нарушения на храненето, злоупотреба с вещества, престъпления или отпадане от училище. Но учените не са наясно колко време продължава това състояние.

Ново проучване показва, че следи от него могат да се открият дори в зряла възраст. Изследването проследило близо 8000 момичета от юношеството им до 20 години след това, много по-дълго в сравнение с други разработки. Учени от университета „Корнел“ твърдят, че девойките, на които месечният цикъл се появява по-рано от връстничките им, вероятно ще изпадат в депресия и антисоциално поведение до зряла възраст.

Средната възраст, на която повечето момичета получават първата си менструация, вече е около 12,5 г. „Може да бъде много лесно за хората да отхвърлят емоционалните предизвикателства, които настъпват заедно с израстването и да кажат, че възрастта е такава и всеки преминава през това. Но не всеки го преживява и не важи само за тази възраст. Проблемът не е тривиален, девойките изминават път, от който е трудно да се отклонят“, обяснява Джейн Мендъл, преподавател по човешко развитие и автор на проучването.

Изследователите установили, че колкото по-ранна е менструацията на момичето, толкова по-вероятно е тя да прояви симптоми на депресия. Докато траело проучването, те достигнали своята 30-годишна възраст и връзките между ранния цикъл и депресията били още явни. Мендъл с изненада открила, че ефектът продължавал със същата сила.

Тийнейджърките с ранна менструация съобщават за по-чести прояви на антисоциално поведение с нарушаване на правилата и извършване на престъпления. Когато растели, поведението им ставало по-зле. „Обикновено хората не се занимават с кражби на дребно, когато са на 25 г., каквито са правили на 15 г. Но тези деца не показват типичните възрастови отклонения в противообщественото поведение и собственото им се влошава“ казва Мендъл.

При анализа на данните учените са взели предвид освен годините, в които се появява първата менструация, и други фактори като доходи на семейството и присъствие или отсъствие на бащата.

През последните 50 години все повече намалява възрастовата граница на навлизане в пубертета. Не малко момичета проявяват първите признаци на 8-годишна възраст. Опасността идва от несъответствието между начина, по който изглеждат и тяхната емоционална и когнитивна зрялост. Видът им е на по-възрастни и ги третират като такива, но умственият им капацитет отговаря на хронологичната им възраст.

Специалистите смятат, че психологическите проблеми продължават и в зряла възраст, защото склонността към депресия е поддържана с течение на времето. Трябва да стане ясно, че липсата на разбиране за дългосрочните ефекти на ранния пубертет има общо с общественото здраве и един педиатър трябва да е наясно колко дълго могат да продължат подобни проблеми.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: monologueblogger.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛюбопитноИсторияАлт. медицинаХранене при...СпортФизиологияБотаникаЛеченияПсихологияСоциални грижиСнимкиВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкетиИзследвания