Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Музиката може да се окаже лечение за епилепсията

Музиката може да се окаже лечение за епилепсията

Музиката може да се окаже лечение за епилепсията - изображение

Все повече изследователи докладват за терапевтичния потенциал на музиката. Сега ново изследване показва, че тя може да бъде полезна за лечение на епилепсия.

Новите констатации сочат, че мозъците на хората със заболяването реагират по различен начин на музиката в сравнение със здрави хора.
Затва един от авторите Кристин Чаритън от Университета в Охайо и колегите й вярват, че музиката може да се използва в комбинация със съществуващите лечения за епилепсия.

Това е неврологично състояние, характеризиращо се с поява на гърчове.
Според Чаритън около 80% от случаите са епилепсия са епилепсия на темпоралния лоб, като пристъпите започват в темпоралния лоб на мозъка. Той е дом на слуховия кортекс - частта от мозъка, която обработва звука.

Специалистите изследват 21 души с епилепсия и други - без.
На хората е пусната музика и е анализирана мозъчната им дейност през това време.
Както се очаква, участници с и без епилепсия показват повишена активност на мозъчните вълни, когато слушат музика. Въпреки това тези с епилепсия показват по-голяма синхронизация с музиката във фронталните и темпоралните лобове от участниците без разстройството.

"Хората с епилепсия могат да използват музиката, за да се отпуснат. Стресът причинява припадъците и чрез слушане на музика много от пациентите съобщават, че са се почувствали отпуснати. Това изследване е първата стъпка, за да се види дали музиката може да окаже влияние на мозъка", казва Чаритън.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияХранене при...Клинични пътекиОрганизацииИзследванияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиСнимкиСпортРецептиОбразование