Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Епилептичната хирургия намалява честотата на пристъпите

Епилептичната хирургия намалява честотата на пристъпите

Епилептичната хирургия намалява честотата на пристъпите - изображение
Над 1% от населението на Земята страда от различни форми на епилепсия. Между 30 и 40% от пациентите продължават да получават пристъпи, които не са адекватно контролирани от медикаментозното лечение. Много от тях могат да бъдат кандидати за епилептична хирургия.

Тя се извършва от втората половина на 19-и век, но през последните три десетилетия се отбелязва съществен напредък благодарение на прогреса в диагностичните процедури и ролята на хирургията в лечението на епилепсиите нараства значително, коментират участниците на Първия симпозиум хирургия на детската епилепсия, където е участвала и България.

Изискванията за оперативна интервенция при това заболяване е само наличие на високоспециализиран мултидисциплинарен екип, но и скъпо електрофизиологично и невроизобразяващо оборудване. Поради това програмите за епилептична хирургия зависят от икономическото ниво на страните. Такива програми липсват в 98 процента от африканските държави, 76 ­ от азиатските и 58 ­ от европейските.

Целта на хирургията е да намали честотата на епилептичните пристъпи при минимален риск от неврохирургични или когнитивни странични ефекти. Хирургията на епилепсията изисква тясна колаборация в екип от различни високообучени специалисти­ невролози, детски невролози, неврофизиолози, неврохирурзи, неврорадиолози, невропсихолози, невропсихиатри и невропатолози.

Цялостното обсъждане на хирургичните кандидати включва комбинация на различни изследвания ­ клинични, електрофизиологични, невропсихологични, психиатрични и психосоциални.

Ефективността и безопасността на епилептичната хирургия е доказана през годините. След 1 година 64 процента от оперираните, но само 8 на сто от лекуваните с медикаменти, са били без пристъпи.

Усложненията са малко и те най-често са възрастово обусловени. Поради това епилептичната хирургия не трябва да се приема като средство за последно спасение, а като средство на избор и ранно лечение при много от трудно поддаващите се на лечение пациенти с епилепсия.

В Европа около 6 милиона души имат активна епилепсия. 3.3 процента от тях, или около 200 000, които могат да бъдат повлияни благоприятно от епилептична хирургия. 15 000 случая, или 1.5 на сто, от ежегодните нови случаи могат да бъдат добавени към този контингент.
В ЕВРОПА

Според проучване, епилептичната хирургия не се използва достатъчно. В Германия например има 4 нива на медицински грижи за епилепсия, като четвъртото ниво включва няколко високоспециализирани епилептични центъра. Там е концентрирана епилептичната хирургия. В Обединеното кралство много от операциите се извършват в няколко големи епилептични центъра, но някои неврохирурзи извършват по-малко и по-леки операции. Норвегия е на другия край на този спектър, тъй като има един национален епилептичен център, който концентрира високоспециализирано медицинско обслужване, включително епилептична хирургия.

През 2012 година в Румъния се създава Национална програма за медикаментозно-резистентна епилепсия. Предстои разработването и финансирането от Министерството на здравеопазването на програма за епилептична хирургия и за приложение на кетогенна диета. За съжаление в България все още няма такава национална програма.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияБотаникаНовиниИсторияХранене при...Алт. медицинаОрганизацииИзследванияСнимкиСпециалистиНормативни актовеИнтервютаЗаведенияЛайфстайлНаправления в медицината