Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мъж е дарил кръв 126 пъти в живота си, както и единия си бъбрек

Мъж е дарил кръв 126 пъти в живота си, както и единия си бъбрек

Мъж е дарил кръв 126 пъти в живота си, както и единия си бъбрек - изображение

72-годишният британец Роджър Уебстър е дарил 126 пъти кръв в живота си.

Смята се, че с всяко дарение на кръв, плазма и тромбоцити може да се помогне на до трима възрастни или 12 бебета. Роджър кръводарява за пръв път на 18 години. Преди 2 години му откриват здравословен проблем, заради който не може повече да дарява кръв, но това не го спира.

Решен да спаси още животи, той дарява един от бъбреците си, знаейки, че покойната му съпруга ще се гордее с него. Тя умира през 1978-ма година от рак на дебелото черво и бъбречни проблеми. Макар вече да не може да даде нищо от себе си, мъжът окуражава хората да даряват кръв и да надминат неговия рекорд.

"Да знаеш, че си спасил над 1500 живота, е невероятно. Иска ми се да направя повече, за да помогна, но вече не мога да даря кръв и имам само един бъбрек, затова призовавам хората да помагат", казва благородният Роджър.

"След като дарих в Манила, Филипините, един мъж тичаше след мен, за да ми благодари, че давам кръв за непознати в чужда страна", разказва още той. Роджър дарява бъбрека си на анонимен реципиент, но е щастлив просто да знае, че е спасил нечий живот.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗаведенияМедицински изследванияЛюбопитноНормативни актовеИсторияЗдравни съветиХранене при...ДиетиПатологияОрганизацииАлтернативна медицинаФизиологияНаучни публикацииСнимкиКлинични пътекиСпециалистиЛеченияБотаника